fallback

Японският премиер: Обстановката не е благоприятна за повишаване на лихвените проценти

Новоизбраният министър-председател подкрепи ЯЦБ в стремежа ѝ да затегне допълнително паричната си политика

18:57 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Обстановката в Япония не е благоприятна за повишаване на лихвените проценти. Това заяви в сряда новият министър-председател на страната Шигеру Ишиба след среща с гуверньора на Японската централна банка Казуо Уеда, предаде БТА.

"Не мисля, че сме в обстановка за по-нататъшни повишения на лихвите", заяви Ишиба пред репортери след срещата си с Уеда. "Икономиката ще продължи да се развива устойчиво и ще продължи да напредва към края на дефлацията. Това е надеждата, която изразих пред управителя на ЯЦБ", допълни Ишиба.

Йената скочи спрямо долара в петък след избирането му начело на Либерално-демократическата партия (ЛДП). Токийската фондова борса, затворена по време на избора, реагира в понеделник, като индексите ѝ се понижиха с почти 5 на сто.

Пазарите първоначално реагираха на изненадващия избор за лидер на Либерално-демократическата партия, тъй като очакваха това да бъде министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи, защитник на монетарното облекчаване, чиито коментари в полза на гъвкава парична политика допринесоха за понижаването на японската валута.

Новоизбраният премиер Ишиба подкрепи ЯЦБ в стремежа ѝ да затегне допълнително паричната си политика и смята, "че е възможно да се повишат корпоративните данъци". Той допълни, че не е в правомощията му да определя паричната политика на централна банка на Япония, която за първи път от 2007 г. повиши лихвите по кредитите през март и юли.

На 20 септември централната банка в Страната на изгряващото слънце обяви запазването на основната си лихва на 0,25 на сто, но си остави възможността да я повиши на по-късен етап.

"Обясних, че нашата парична политика е в изключително адаптивна фаза и трябва твърдо да подкрепя икономиката на нашата държава", заяви Кадзуо Уеда, добавяйки, че министър-председателят е имал "достатъчно време", за да оцени икономиката, преди на Японската централна банка да предприеме по-нататъшни стъпки за нормализиране на своята парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още