fallback

Любомир Каримански влиза в управителния съвет на БНБ от декември

Финансистът е назначен от квотата на президента в ръководството на банковия регулатор

13:52 | 01.10.24 г.

Финансистът Любомир Каримански е назначен в управителния съвет на Българската народна банка. Това става ясно от обнародван днес в Държавен вестник указ на президента Румен Радев, с който той го назначава за член на ръководството на централната банка, считано от 2 декември.

"Изпълнението на указа възлагам на управителя на Българската народна банка", нарежда президентът. Указът е издаден на 30 септември.

Каримански заменя друг член на управителния съвет на банковия регулатор от квотата на президента – Людмила Елкова, чийто мандат изтича тази година.

Investor.bg припомня, че Каримански беше кандидатурата на „Има такъв народ“ за управител на централната банка през 2022 г., но не получи необходимите гласове в парламента. Тогава за него гласуваха единствено от ИТН и ДПС.

Неговата кандидатура не бе одобрена за управител на БНБ и от коалиционните партньори "Продължаваме промяната", които номинираха Андрей Гюров, който впоследствие се отказа с мотив, че няма достатъчно подкрепа за него. Липсата на подкрепа за Каримански беше и една от причините за раздора между коалиционните партньори и свалянето на правителството на Кирил Петков.

За номинацията на Каримански като управител на БНБ през март 2022 г. в платформата на Народното събрание бяха прикачени две референции, едната от които от председателя на Европейския банков орган – Хосе Мануел Кампа. В неговото писмо, във връзка с работата на кандидата на „Има такъв народ“ в Групата на заинтересованите страни от банковия сектор ЕБО (BSG), Любомир Каримански е описан като „конструктивен и много далновиден в приноса си, като същевременно насърчаваше ЕБО да бъде амбициозен в своята политическа програма“, както и като „първокласен финансов професионалист, добре балансиран, внимателен и със значителни познания по съществените проблеми, пред които е изправен банковия сектор на ЕС“.

Като кандидат за управител на Българската народна банка на „Има такъв народ“ Любомир Каримански настояваше за професионална дискусия за приемане на еврото и актуализиране на плана за приемане на общата валута.

В биографията на Любомир Каримански се посочва, че той е един от първите експерти, които внедряват и утвърждават картовите разплащания в България и установяват преки взаимоотношения с международните картови асоциации – VISA и Mastercard за България.

Повече от десет години той участва в управлението на редица търговски банки в България, преподавател е в УНСС.

Малко след разпускането на 47-о Народно събрание, Каримански стана съветник на тогавашния служебен финансов министър Росица Велкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още