fallback

Джером Пауъл: Не бързаме заникъде, ще намаляваме лихвите с течение на времето

Председателят на Фед отново подчерта, че икономиката на страната остава стъпила на стабилна основа

10:24 | 01.10.24 г. 4

Федералният резерв на САЩ ще намалява лихвените проценти „с течение на времето“. Това заяви председателят на централната банка Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

Той отново подчерта, че икономиката на страната остава стъпила на стабилна основа. Пауъл също така потвърди увереността си, че инфлацията ще продължи да се движи към целта от 2%, като добави, че икономическите условия създават предпоставки за по-нататъшно отслабване на ценовия натиск.

„В перспектива, ако икономиката се развива според очакванията ни, паричната политика постепенно ще се придвижи към по-неутрална позиция“, посочи централният банкер по време на реч на годишната среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Нешвил. „Нямаме предварително зададен курс“, каза той, като отбеляза, че финансистите ще продължат да вземат решения среща по среща въз основа на постъпващите икономически данни.

Неутрална политика е тази, която нито стимулира, нито задържа икономиката. До голяма степен се смята, че настоящият референтен лихвен процент на Фед, който представителите на централната банка понижиха до диапазона 4,75%-5% по-рано този месец, е все още ограничаващ икономическата активност.

Коментарите на Пауъл оставиха отворен въпроса как представителите на Фед ще подходят към размера и темпа на намаляване на лихвите през следващите месеци - въпрос от решаващо значение за инвеститорите.

В сесията с въпроси и отговори след речта си председателят на Фед призна, че прогнозите, публикувани от централните банкери заедно с решението им за лихвите през септември, сочат към намаляване на разходите по заемите с четвърт пункт на следващите две срещи - през ноември и декември. Но той предупреди, че финансовата институция ще вземе решенията си отчасти въз основа на информация, която все още не е получила.

„Не бързаме да намалим лихвите“, категоричен беше Пауъл. „В крайна сметка ще се ръководим от постъпващите данни. И ако икономическият растеж се забави повече, отколкото очакваме, тогава можем да намалим по-бързо. Ако той се забавя по-малко, отколкото очакваме, можем да действаме по-бавно“, добави той.

По-рано през септември централната банка на САЩ понижи разходите по заемите с половин процентен пункт - първото намаление от 2020 г. насам и по-рязко от обичайния ход. Финансистите описаха голямото намаление като такова, целящо да предпази забавящия се пазар на труда от по-нататъшно отслабване.

В речта си Джером Пауъл описа пазара на труда като стабилен, но заяви, че условията „явно са се охладили през последната година“.

„Не смятаме, че е необходимо да наблюдаваме по-нататъшно охлаждане на условията на пазара на труда, за да постигнем инфлация от 2%“, изтъкна той.

Продължаваща дезинфлация

През последните месеци инфлацията е умерена - тенденция, която се затвърждава от публикуваните миналата седмица правителствени данни, според които предпочитаният от Фед измерител на ценовия натиск се е повишил слабо през август. На годишна база ценовият индекс на разходите за лично потребление е нараснал с 2,2%.

Това даде на централните банкери по-голяма увереност, че инфлацията се движи към целта, което им позволява да поставят по-голям акцент върху укрепването на пазара на труда.

„Дезинфлацията е широкообхватна, а последните данни показват напредък към устойчиво връщане към 2%“, заяви Пауъл.

Все пак някои представители на Фед се опасяват от твърде бързо намаляване на лихвите и потенциално повторно засилване на инфлационния натиск.

„Нашата цел през цялото време беше да възстановим ценовата стабилност без болезнено нарастване на безработицата, което често е съпътствало усилията за намаляване на ускорената инфлация“, посочи Джером Пауъл. „Макар че задачата не е изпълнена, ние постигнахме значителен напредък към този резултат“, смята той.

Пътят напред

На заседанието си по-рано този месец централните банкери на САЩ заложиха половин пункт допълнителни съкращения до края на 2024 г. и още един процентен пункт намаление на лихвите през 2025 г. Някои представители на Фед обаче виждат по-малък размер на облекченията до края на годината.

Инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще понижи разходите по заемите с още около 75 базисни пункта през тази година, което предполага още едно голямо намаление през ноември или декември.

Няколко финансисти оставиха отворена вратата за подобен ход, като заявиха, че всеки признак за сериозно отслабване на пазара на труда може да оправдае още едно голямо понижение.

Нови данни за пазара на труда в страната се очакват в петък. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакват, че през септември работодателите са добавили 150 хил. нови работни места, което съответства на умерено развитие на пазара на труда. Нивото на безработица, което се повиши тази година, се очаква да се задържи стабилно на 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още