fallback

Кристин Лагард: ЕЦБ е все по-уверена в овладяването на инфлацията

Инфлацията може временно да се ускори през четвъртото тримесечие на тази година, предупреди тя

21:29 | 30.09.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е все по-оптимистично настроена, че ще успее да овладее инфлацията, и ще има предвид това при вземането на решение за лихвените проценти през октомври. Това заяви председателят на финансовата институция Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Днес тя говори пред депутатите в Европейския парламент в Брюксел и за първи път даде насоки за това дали предстои ново намаление на разходите по заемите следващия месец.

„Инфлацията може временно да се ускори през четвъртото тримесечие на тази година, тъй като предишните резки спадове на цените на енергията отпадат от годишните стойности, но последните събития засилват увереността ни, че инфлацията своевременно ще се върне към целта от 2%“, заяви Лагард.

Последните данни за потребителските цени, публикувани по-рано в понеделник, показаха забавяне на ценовия натиск в Италия и Германия, след като миналата седмица цифрите в Испания и Франция сочеха в същата посока. Това засилва надеждата, че историческият скок на инфлацията е овладян.

След септемврийското решение за намаляване на лихвените проценти за втори път през този цикъл няколко членове на Управителния съвет на ЕЦБ посочиха, че предпочитат да изчакат по-подробни данни за икономиката на валутния съюз, преди да предприемат следващ такъв ход. Въпросът сега е дали влошаването на перспективите за растежа е достатъчно, за да се отклонят от този път и да придвижат напред облекчаването на паричната политика.

Миналата седмица бизнес проучванията на S&P Global показаха много по-слаби от очакваните резултати за икономиката на 20-те държави от еврозоната. Това накара пазарите да увеличат залозите за второ поредно намаляване на разходите по заемите на 17 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още