fallback

Тайният коз на европейските банки срещу Visa и Mastercard

Ако проектът за разплащания Wero бъде успешен, може да доведе до загуби за милиарди долари за двата разплащателни гигантa

12:39 | 27.09.24 г. 4

Най-големите банки в Европейския съюз (ЕС) създават тайно от години нов начин за разплащания, който може да позволи на потребителите да захвърлят своите карти Visa и Mastercard – пореден сигнал, че регионът се опитва да измести две от най-високо оценяваните финансови компании в света.

Wero, както е познат проектът, вече се разпространява в голяма част от Западна Европа. Подкрепена от 16 големи банки и институции за обработка на плащания, включително BNP Paribas, Deutsche Bank и Worldline, платформата в крайна сметка ще позволи на германски потребител веднага да се разплати с хотел във Франция например, използвайки собствената си банкова сметка, а не Visa или Mastercard, пояснява Bloomberg.

Това може да звучи простичко, но ако компаниите успеят да го направят, може да доведе до загуби за милиарди долари за двата американски разплащателни гигантa от такси, които събират от европейските търговци всеки път, когато потребителите използват картите си, за да се разплатят с тях.

По-важното е, че това е пример за безпокойството на Европа, че разчита на САЩ за ключови части от инфраструктура – финансова или друга. Откакто Русия нападна Украйна и двете мрежи отнеха възможността на страната да извършва ежедневни плащания, правителствата по света се опасяват да задълбочат зависимостта си от тях.

„Тъй като Visa и Mastercard са толкова големи, те държат в ръцете си голяма сила за контрол на пазара“, коментира Мартина Ваймерт, главен изпълнителен директор на European Payments Initiative (EPI), компанията, която стои зад Wero. Идеята е да се изгради „алтернатива на международните решения, за да се предложи на европейските играчи и потребители европейски избор“.

Wero има да извърви дълъг път, преди да се изправи срещу Visa и Mastercard, които заедно обработват плащания за десетки трилиони долари в световен мащаб всяка година, или дори срещу новото поколение фирми за цифрови плащания, които се конкурират ожесточено за парите на потребителите. Ваймерт признава, че „би било много самонадеяно“ компанията да бъде наречена претендент. „Ние сме един вид стартъп“, казва тя, макар и такъв, който вече разполага с 500 млн. евро от спонсори и готова клиентска база от банковите си участници.

Граници на плащанията

В рамките на няколко дни след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Visa и Mastercard бързо преустановиха дейността си, като предотвратиха плащанията в чужбина от руски картодържатели и спряха чужденците да извършват трансакции на руска територия.

Руската централна банка, готова за подобна криза, преди това беше създала Национална система за платежни карти, която да обработва трансакциите в страната, дори ако картите носят логото на Visa или Mastercard. Така потребителите можеха да продължат да извършват плащания на местно ниво и след инвазията.

Още преди да се стигне до краха на мрежите с Русия, Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да се притеснява, че не разполага с достатъчен суверенитет над платежните си системи. Именно тук се очаква да се намеси EPI.

Европейска услуга

През годините в Европа са се появявали множество национални претенденти, като Swish в Швеция, Twint в Швейцария и iDeal в Нидерландия. Но никой от тях не е толкова разпространен, колкото Visa или Mastercard - например iDeal обслужва 70% от онлайн търговията в Нидерландия, но все още не позволява на потребителите да извършват плащания в магазините. Често европейците не могат да използват тези инструменти в съседните страни, така че са принудени да изберат американските марки.

Wero, която придоби iDeal, както и базираната в Люксембург Payconiq миналата година, се стреми да запълни тези пропуски, казват банките. Нейните услуги ще бъдат достъпни както чрез собственото ѝ приложение, така и чрез платформите на участващите кредитори.

„Плащанията са въпрос на обеми. Ако нямате обеми, нямате възможност да бъдете конкурентни“ по отношение на потребителското изживяване, коментира Карло Боверо, глобален ръководител на отдела за карти и иновативни плащания в BNP Paribas.

Със сигурност Европа се е препъвала в предишните си опити в тази сфера. Проектът „Моне“ имаше за цел да създаде общоевропейска марка карти, но се провали преди повече от десетилетие след разногласия по отношение на бизнес модела. EPI започна през 2020 г. с подобна идея, но беше принуден да стесни обхвата си, тъй като испанските банки се отказаха от алианса.

Вместо това тя реши да започне с плащанията от сметка към сметка, тъй като е по-евтино и по-лесно за интегриране от страна на банките членки. Регламентите на ЕС за незабавни плащания, които задължават банките да обработват парични преводи в рамките на десет секунди, направиха този фокус по-належащ. През следващата година тя иска да разшири дейността си в областта на електронната търговия, а след това да предлага плащания в магазините на търговците на дребно на целия континент.

Разплащания

Visa и Mastercard, създадени от банките през 50-те и 60-те години на миналия век като алтернатива на парите в брой, са обработили трансакции от съответно 14,8 трлн. и около 9 трлн. долара през миналата година, като са взели част от сумата като такси. Двете компании са подложени на критики от страна на регулаторните органи, клиентите и законодателите по света заради таксите, които събират.

Като цяло приходите от разплащания нарастват с годишен темп от 8,3% от 2017 г. до 2022 г., с което общият обем достига 1,6 трлн. долара, според Boston Consulting Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още