fallback

Китай намалява основния лихвен процент и освобождава парични средства за банките

В петък централната банка също така понижи седемдневната лихва за обратно изкупуване до 1,5% от 1,7%

10:15 | 27.09.24 г. 3

Китай намали размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв, и понижи основния си лихвен процент. Властите в Поднебесната империя продължават да разгръщат представения тази седмица пакет от финансови стимули в опит да подкрепят забавящата се икономика и доверието на инвеститорите, предава Bloomberg.

Намаляването на нормата на задължителните резерви с 0,5 процентни пункта бе обявено по-рано тази седмица от гуверньора на Китайската централна банка Пан Гуншън, който не посочи конкретни срокове за изпълнение. Намалението има за цел да създаде „добра финансова среда“ за стабилния растеж на китайската икономика, се посочва в изявление на паричния орган.

В петък централната банка също така понижи седемдневната лихва за обратно изкупуване до 1,5% от 1,7%, съобщиха властите в отделно изявление.

Китай започна една от най-смелите си финансови кампании от десетилетия. Това се случи, след като редица банки от Wall Street понижиха прогнозите си за годишния растеж на азиатската страна под целта на правителството от около 5%.

Според изявление от четвъртък Политбюро, съставено от 24 високопоставени представители на управляващата Комунистическа партия, включително президента Си Дзинпин, обеща да засили фискалната и паричната политика и се ангажира да „се стреми да постигне“ годишната си цел за растежа. Оттам се ангажираха и с действия, които да накарат сектора на недвижимите имоти „да спре да се свива“.

Групата призова отговорните органи в цялата страна с население от 1,4 млрд. души „сериозно да засилят чувството за отговорност и неотложност на доброто изпълнение на икономическата работа“.

Часове по-късно Китайската централна банка отговори на това послание, като публикува изявление, в което обещава да „действа незабавно и да направи всичко възможно“ за прилагане на допълнителните политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още