fallback

Commerzbank повишава целите за възвръщаемостта заради по-високите приходи

Сега заемодателят очаква възвръщаемостта на собствения капитал да нарасне до повече от 12% към 2027 г.

13:07 | 26.09.24 г.

Commerzbank AG планира да подобри своята рентабилност и да повиши възвръщаемостта за акционерите през следващите години, докато германският кредитор води битка с опита на италианската банка UniCredit за придобиването му, съобщава Wall Street Journal.

Базираната във Франкфурт група, която е кредитен лидер в страната за малките и средни предприятия, потвърди стратегията си до 2027 г., която очерта през ноември, и заяви, че нейното изпълнение напредва бързо и по график.

Commerzbank прогнозира, че нетната ѝ печалба ще нарасне до над 3 млрд. евро през 2027 г., което е в съответствие с предишните насоки от 3,4 млрд. евро за тази година.

Сега кредиторът очаква възвръщаемостта на собствения капитал да нарасне до повече от 12% до 2027 г. на фона на по-голямата печалба спрямо предишната му цел от над 11%.

Банката посочва, че се стреми към коефициенти на изплащане от над 90% за следващите три години, което обаче е предмет на регулаторни одобрения.

Повишените перспективи са направени в момент, когато UniCredit се насочва към повишаването на своя дял в Commerzbank до близо 30%, изпреварвайки германското правителство като най-голям акционер и предизвиквайки критики от страна на някои германски политици и синдикални лидери.

Начинът, по който италианците увеличиха дела си, "повдига въпроси", заяви германският финансов министър Кристиан Линднер по време на събитие във вторник. Той уточни, че държавата не планира да държи дела си дълго време и винаги е подкрепяла приватизацията. На въпрос дали всъщност правителството просто не иска UniCredit като акционер или собственик на Commerzbank той отговори, че това е работа на надзорния съвет и на борда на директорите.

„Commerzbank непрекъснато разширява своята независима позиция като силен стълб на германския банков пазар и надежден партньор на местната икономика“, изтъква от своя страна председателят на германския кредитор Йенс Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още