fallback

Германското правителство е изправено пред предизвикателството Commerzbank

Берлин се изненада, че един купувач купи първия пакет от държавния дял във втората по големина банка в Германия

21:16 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Коалиционното правителство в Германия си спечели още критики - този път свързани с Commerzbank, съобщав Bloomberg. Служители във втората по големина банка в страната излязоха на протест и поискаха по-внимателен подход от Берлин при продажбата на дела си в нея.

Членът на Надрозния съвет на Commerzbank Щефан Витман, който е и представител на един от големите синдикални съюзи в Германия Verdi, заяви, че има инвеститори, които искат да подкрепят банката. Според Bloomberg в институцията се притесняват, че UniCredit ще съкрати две трети от служителите, ако италианският банкер погълне Commerzbank.

Преди дни Берлин продаде част от дела си във втората по големина банка в страната и с изненада установи, че акциите, представляващи 4,5% от капитала, са изкупени от един купувач - UniCredit, а италианската банка успя да намери и още 4,5% и съобщи, че държи дял от 9 на сто от капатила на германския кредитор.

Това накара германското правителство да прекрати продажбата на дела си, а на това в Италия реагираха с коментара, че е няма логика Берлин да настоява за повече европейска интеграция и в същото време да се противопоставя на такава сделка.

Преди ден от UniCredit обявиха, че вече държат дял от 21% и ще опитат да  го увеличат до 29,9%. Така банката е вече един от големите акционери в Commerzbank, изпреварайки германската държава, която в момента държи 12% от капитала ѝ. Банката е сред основните източници за набиране на заемни средства от германския бизнес.

Начинът, по който италианците увеличиха дела си, "повдига въпроси", каза германският финансов министър Кристиан Линднер по време на събитие във вторник (24 септември). Той уточни, че държавата не планира да държи дела си дълго време и винаги е подкрепяла приватизацията. На въпрос дали всъщност правителството просто не иска UniCredit като акционер или собственик на Commerzbank той отговори, че това е работа на надзорния съвет и на борда на директорите.

Линднер обаче заяви, че също не поддържа действията на UniCredit, посочвайки, че има акционери, които не са съгласни с тях. Според източници на Bloomberg надеждите на германското правителство са били, че държавният дял ще бъде изкупен от много различни инвеститори и няма да доведе до оферта за изкупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още