fallback

Гърция планира продажбата на дела си в National Bank следващата седмица

Фондът за спасяване на банките ще продаде акциите с малка отстъпка спрямо сегашната им пазарна цена, твърди Ройтерс

15:41 | 24.09.24 г.

Гръцкият фонд за спасяване на банките HFSF ще започне в началото на следващата седмица процес по продажба на дял от до 12% в National Bank of Greece, съобщават двама запознати представители във вторник, цитирани от Ройтерс.

С планираната продажба Гърция ще приключи повторната приватизация на банките си, които бяха спасени по време на дълговата криза, почти довела до излизането на страната от еврозоната.

„Планът ни е да започнем процеса за продажба на 10-12% в понеделник и да приключим до сряда“, казва един от източниците за Ройтерс.

HFSF държи дял от 18,4% в National Bank – втория по големина кредитор на Гърция по пазарна стойност. Остатъкът ще бъде прехвърлен към държавния инвестиционен фонд на страната.

„Акциите ще бъдат предложени с малка отстъпка спрямо текущата пазарна цена“, добавя представителят.

Акциите на NBG се търгуват на цена около 7,66 евро за брой във вторник, което оценява дела от 12% на около 900 млн. евро.

Втори представител е потвърдил графика на продажбата, добавяйки, че акциите ще бъдат продадени чрез комбинирана оферта към институционални инвеститори в чужбина и местни институционални и частни инвеститори.

Фондът вече продаде притежанията си в Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank и част от дела си в NBG по-рано тази година и в края на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още