fallback

Гуверньорът на АЦБ: Не очаквам връщане към много ниски лихви

Андрю Бейли отново изрази мнението си, че облекчаването ще продължи „постепенно“

14:50 | 24.09.24 г. 2

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли смята, че е малко вероятно лихвените проценти във Великобритания да паднат отново до ултраниски нива, ако не се стигне до нова икономическа криза, предава Bloomberg.

В интервю за регионалния вестник Kent Messenger във вторник той заяви, че ще са необходими „много големи сътресения“, за да бъдат подтикнати централните банки да върнат разходите по заемите близо до нулата. Централният банкер отново изрази мнението си, че облекчаването ще продължи „постепенно“, след като миналата седмица Английската централна банка реши да остави лихвените проценти непроменени на равнище от 5%.

Коментарите на Андрю Бейли подсказват, че АЦБ смята, че неутралната лихва - при която паричната политика нито стимулира, нито притиска икономиката - е значително по-висока от исторически ниските нива, наблюдавани през последните години. Централните банкери на Острова са предпазливи по отношение на сигналите към инвеститорите за това къде очакват да се установят лихвените проценти, въпреки че през август започнаха собствения си цикъл на намаляване на разходите по заемите с понижение от четвърт пункт.

Макар че основният лихвен процент на финансовата институция вече е близо до историческата си средна стойност за последното столетие, тя беше понижила разходите по заемите до 0,5% след финансовата криза и до 0,1% след началото на пандемията от Covid-19.

„Това, което накара лихвените проценти да тръгнат по този път, бяха, наред с други неща, два много големи шока за икономиката“, заяви гуверньорът. Той не подсказа за това къде очаква да се установят лихвените проценти, като добави, че не може да предвиди това „с голяма точност“.

Всичко това подчертава предпазливата позиция на АЦБ по отношение на понижаването на разходите по заемите, макар че централните банкери в САЩ дават сигнали за по-рязко облекчаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още