fallback

Въпреки съпротивата на Берлин UniCredit повиши дела си в Commerzbank

През уикенда Берлин заяви, че няма да продава повече акции от втората по големина банка в страната

14:20 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

UniCredit съобщи за увеличението на дела си в Commerzbank до 21% и че опитва да повиши дела си в германската банка до 29,9%, става ясно от съобщение на италианската банка. Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи. По-рано този месец UniCredit съобщи, че вече държи 9% от капитала на Commerzbank, като половината от акциите са от дела на германското правителство в банката. 

В съобщението си от UniCredit посочват, че споделят вижданията на ЕК, че бъдещето на европейската икономика зависи от по-силен банков съюз. Италианската банка оперира в Германия от 20 години, предоставяйки широк кръг от продукти на своите клиенти, посочват още оттам.

Германското правителство е най-големият акционер в Commerzbank, след като инвестира 18,2 млрд. евро за спасяването ѝ още през 2008 година. През уикенда източници на Ройтерс съобщиха, че Берлин не планира продажбата на допълнителни акции във втората  по големина германска банка.Това предизвика спад на цената на акциите на Commerzbank в сутрешните часове на европейската търговия. Загубите обаче спряха след съобщението на UniCredit.

Към 14 часа акциите на германската банка поскпъват с минималните 0,09% до 15,70 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още