fallback

Шимкус от ЕЦБ: Вероятността за намаляване на лихвите през октомври е много малка

"Икономиката на еврозоната се развива според нашите прогнози", посочи централният банкер

15:51 | 17.09.24 г.

Има много малка вероятност Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да понижи лихвените проценти през следващия месец. Това смята гуверньорът на Литовската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

Макар че централните банкери в еврозоната искат да запазят гъвкавостта си и да продължат да вземат решения, основани на постъпващите данни, още едно понижение на депозитната лихва толкова скоро след намалението с четвърт пункт този месец би било „трудно“, посочи той.

„Естествено е, че вероятността за октомврийско намаление е много малка“, посочи Шимкус пред репортери във Вилнюс. „Под въпрос е дали има нужда от това. Икономиката на еврозоната се развива според нашите прогнози и това е историята на последните две години“, добави той.

Централният банкер се присъединява към други представители на ЕЦБ, които сигнализират, че последното заседание за 2024 г., през декември, е най-вероятният момент за трето намаление на разходите по заемите. По-рано председателят на базираната във Франкфурт банка Кристин Лагард заяви, че за да се предприеме по-ранна стъпка, ще е необходим значителен икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още