fallback

UniCredit обяви обратно изкупуване на акции за 1,7 млрд. евро

Сливането с Commerzbank ще създаде по-силен конкурент на германския банков пазар, коментира главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел

11:39 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

UniCredit SpA обяви обратно изкупуване на собствени акции за 1,7 млрд. евро – най-голямото досега сред европейските банки, съобщава Bloomberg.

Обратното изкупуване започва в понеделник и може да приключи до ноември, казва се в изявление на базирания в Милано кредитор.

Morgan Stanley ще действа като брокер и самостоятелно ще взема решения за покупките на акции, допълва банката в съобщение.

Главният изпълнителен директор Андреа Орсел обеща да върне 10 млрд. евро на акционерите тази година, най-много сред най-големите банки в Европа, според документи, разгледани от Bloomberg.

UniCredit, която този месец разкри, че се интересува от потенциално поглъщане на германския ѝ конкурент Commerzbank AG, посочва, че закупуването на 9% дял в германския кредитор няма да повлияе на политиката му за връщане на стойност на инвеститорите.

Европейската централна банка (ЕЦБ), която контролира кредиторите в еврозоната, е разрешила обратното изкупуване на акции, съобщи италианската банка по-рано този месец.

Европейските банки увеличават изплащанията, след като бързата поредица от повишения на лихвените проценти, започнати от ЕЦБ преди две години, увеличи печалбите им.

Междувременно Орсел коментира пред германския в. Handelsblatt, че сливането на UniCredit и Commerzbank може да добави стойност за всички заинтересовани страни и да създаде по-силна банка.

Придобиването на дела в германската банка хвана местните власти неподготвени, признаците са, че те ще се опитат да парират евентуална сделка, пише Ройтерс.

Според Орсел обаче последната дума имат акционерите на Commerzbank.

Според него сливането на двете банки ще създаде „много по-силен конкурент на германския банков пазар" и ще подкрепи по-добре германските малки и средни фирми, които са гръбнакът на икономиката на страната.

На въпрос кога UniCredit ще проведе допълнителни преговори с Commerzbank относно евентуална сделка, Орсел казва пред Handelsblatt, че няма твърд график. Ако „стигнем до заключението, че сливането е най-доброто и за двете банки, това би било страхотно, но... като основен акционер първо трябва да гарантирам, че нашата инвестиция се развива добре“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още