fallback

Домакинствата на Острова очакват намаляване на лихвите за първи път от 2008 г. насам

Общественото доверие в Английската централна банка се е възстановило, сочи проучване

18:36 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Британците очакват лихвените проценти да се понижат за първи път от почти 16 години, което е знак, че домакинствата на Острова стават все по-оптимистично настроени. Това сочи проучване на Английската централна банка (АЦБ), цитирано от Bloomberg.

Тримесечното проучване на нагласите за инфлацията показва, че 38% от анкетираните очакват понижение на разходите по заемите през следващите 12 месеца, докато 29% очакват повишение. За пръв път от ноември 2008 г., когато бушуваше финансовата криза, обществеността очаква по-скоро облекчаване на паричната политика.

Общественото доверие в Английската централна банка също се е възстановило. За пръв път от февруари 2022 г., в първите дни на инфлационния шок, повече респонденти смятат, че финансовата институция успешно контролира инфлацията.

Проучването е проведено между 2 и 6 август, точно след като АЦБ намали лихвените проценти за първи път след пандемията от Covid-19 в началото на 2020 г. По това време регистрираната инфлация беше на целевото равнище на банката от 2%. Оттогава насам тя се ускори до 2,2%, но е доста под двуцифрените нива, отчетени само преди 18 месеца.

В проучването се наблюдава допълнителен спад на краткосрочните инфлационни очаквания, като през следващите 12 месеца се предвижда потребителските цени да нараснат с 2,7%. Това е най-ниският показател от три години насам.

Отговорите на британците са добра новина за новото лейбъристко правителство, което се стреми към икономически отскок, тъй като понижаването на лихвите намалява разходите за ипотечни кредити и дава на потребителите повече пари за харчене. Потребителските разходи са от жизненоважно значение за растежа, тъй като те представляват около две трети от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още