fallback

Сделката с Commerzbank може да е само първа крачка за UniCredit към придобиването ѝ

Във вторник италианската банка се сдоби с дял от близо 10% в германския кредитор

11:10 | 12.09.24 г.

В Европа беше късно вечерта във вторник и подозренията на инвеститорите нарастваха. Усилията на германското правителство да продаде акции на Commerzbank, което на пръв поглед изглеждаше лесна задача, бяха в застой, пише Ройтерс.

Те очакваха сделката да бъде финализирана скоро след като JPMorgan и Goldman Sachs започнаха да приемат поръчки по-рано същия следобед, съобщава запознат със сделката източник. Думите му се потвърждават и от имейли, изпратени от банките до инвеститори, видени от Ройтерс. Източниците са пожелали анонимност, тъй като подробностите около продажбата са от частен характер.

Но новината дойде едва в ранните часове в сряда.

В изненадващ и рядък ход всички акции на стойност около 700 млн. евро отидоха при един купувач и Goldman вече не участваше в продажбата.

Италианската UniCredit начело с главния изпълнителен директор Андреа Орсел придоби целия дял от 4,5%, като изпревари всички останали кандидати.

Освен това кредиторът трябваше да купи тихомълком още 4,5% на отворения пазар, превръщайки UniCredit в един от най-големите акционери и отваряйки вратата за възможна сделка с Commerzbank, която се обърна към Goldman като консултант.

Някои представители на германското правителство заявиха, че са били изненадани от хода на Орсел. Но отдавна се говори, че италианската банка, която разполага със свръхкапитал и вече притежава германския кредитор HVB, иска да купи Commerzbank, ако ѝ се отдаде точната възможност. Европейските регулатори отдавна подкрепят консолидация в сектора, преследван от ниска рентабилност.

Съобщението от Берлин миналата седмица, че иска да продаде част от дела си от 16%, който придоби в Commerzbank в кризата, изглежда е дало на Орсел, специалист по сливанията и придобиванията, тази възможност.

UniCredit плати премия от 4,8% спрямо цената на акциите на Commerzbank в края на търговията във вторник, като вложи 700 млн. евро за дела на германското правителство. JPMorgan беше задължена да приеме най-добрата оферта в интерес на справедливия и прозрачен процес, казва друг започнат източник, който няма право да говори публично.

В същото време друг консултант по продажбата, Goldman, трябвало да се оттегли от сделката поради възможен конфликт, казва трети източник. Сега тя ръководи защитата на германския кредитор.

След обявяването на новината в сряда Орсел се свързал с ръководството на Commerzbank, за да обсъдят възможни преговори за сливане, казва друг запознат с положението източник пред Ройтерс.

UniCredit съобщи, че търси одобрение за закупуването на над 9,9% от Commerzbank, ако германската банка пожелае.

„Оттук нататък топката е в полето на UniCredit и всички погледи ще бъдат насочени към това дали тя ще предприеме следващи действия след увеличаването на дела си в Commerzbank до над 9,9%“, коментира Филипо Алоати, ръководител на финансовия отдел към компанията Federated Hermes.

Други европейски банки също може да обмислят стратегическите си варианти, включително Deutsche Bank, която отказа коментар в сряда.

Commerzbank не губи много време. Тя бързо свика заседание на съвета на директорите си в сряда, на което обсъди как да запази независимостта си, проучвайки стратегии за отбрана, за да устои на възможна оферта от UniCredit, съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен, тъй като обсъждането е от частен характер.

Германия вероятно ще направи пауза преди следваща продажба на акции, след като беше сварена неподготвена, съобщи правителствен източник и допълни, че банката и правителството трябва да преценят новото положение. Представителите на профсъюзите, които се опасяват от големи загуби на работни места, също се противопоставят на сливане.

Книжата на Commerzbank поскъпнаха с 16,6% до 14,69 евро във Франкфурт, а тези на UniCredit прибавиха 0,2% в Милано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още