fallback

БНБ задължи банките да не отпускат ипотечни заеми по-високи от 85% от обезпечението

Централната банка прилага от 1 октомври кредитни стандарти заради ускорения кредитен растеж през второто тримесечие и надценени цени на жилища

16:30 | 11.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 1 октомври влизат в сила нови изисквания за банките  в България при отпускане и предоговаряне на кредити. Промяната на кредитните стандарти е за заеми за домакинствата, обезпечени с жилищни недвижими имоти, съобщи Българската народна банка.

Изискванията по Закона за кредитните институции ще се прилагат спрямо кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти, намиращи се на територията на България. Банките са длъжни да спазват кредитните стандарти както на индивидуална, така и на консолидирана основа.

Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане (LTV-O) следва да е в размер не по-висок от 85%. 

Съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане (DSTI-O) следва да е в размер не по-висок от 50%.

Максималният срок по договора за кредит (матуритет) следва да не е по-дълъг от 30 години. 

От централната банка уточняват, че е допустимо одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива заеми през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие. За да се проследят допустимите отклонения БНБ въвежда допълнителна отчетност.

Решението на централната банка за въвеждане на изисквания към банките представлява последващ етап от формализирания процес на оценка на рисковете при кредитирането, обезпечено с жилищни имоти. То включва разработване на количествена методология за оценка на риска (карта на риска), регулярен механизъм на наблюдение и отчетност. На тази основа направеният периодичен анализ показва, че кредитната активност в сегмента продължава да се характеризира с изразен кредитен растеж, който допълнително се ускорява през второто тримесечие на 2024 г.

Оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система.

Според БНБ не се наблюдава влошаване на среднопретеглените показатели за кредитните стандарти, но се запазват идентифицираните потенциални зони на уязвимост по линия на съвкупността от кредити със съотношения във високи интервали.

С въведените изисквания се цели превантивно подсигуряване на устойчивостта на банковата система в контекста на повишаващите се тенденции в проявлението на цикличните рискове в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още