fallback

Фед ревизира намерението си да увеличи банковите резерви с 20%

Централната банка възнамерява да вдигне с 9% капитала на големите банки

11:16 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв дава заден ход относно плана си за увеличаване на размера на капитала, който най-големите банки в САЩ трябва да притежават, след интензивен отпор от страна на банковата индустрия, пише колумнистът на Wall Street Journal Александър Саиди.

Фед планира да изиска от големите банки да увеличат резервите си с 9%, каза заместник-председателят му Майкъл Бар във вторник. По-ранните предложения, дошли след фалита на три големи банки миналата година, предвиждаха увеличение с около 20%.

Банките, притежаващи активи под 250 милиарда долара – което означава повечето банки в страната извън най-големите – няма да бъдат предмет на повечето от новите капиталови изисквания, с изключение на кредиторите с големи търговски операции. Допълнителното капиталово изискване за най-големите банки също ще бъде коригирано поради техния размер и системно значение, уточни Бар.

Той каза, че въз основа на отзивите от индустрията увеличенията на резервите по традиционни заеми като ипотеки и кредитни карти също ще бъдат намалени. Банките, които са активни на капиталовите пазари и търгуват с ценни книжа, ще имат най-голямото увеличение на резервите, които трябва да държат срещу загуби, посочи Бар.

„Обширните и съществени промени на предложенията са оправдани“, изтъкна централният банкер, който отговаря за банковия надзор във Фед. Бар каза, че регулаторите не са взели окончателни решения и че предложенията ще бъдат представени отново за обществено обсъждане, удължавайки продължилия години процес за завършване на правилата, въведени след финансовата криза от 2007-09 г.

Планът е част от поредица от стъпки, които глобалните регулатори се съгласиха да предприемат след финансовата криза, които са насочени към повишаване устойчивостта на банковата система и елиминиране на необходимостта от спасявания на финансови институции с пари на данъкоплатците. Така наречените Базелски споразумения призоваха за международни споразумения относно правилата за банковия капитал.

През 2023 г. американските регулаторите на САЩ предложиха последния етап малко след като вълна от банкови фалити предизвика нови опасения относно устойчивостта на сектора. Тези неуспехи накараха Фед и други регулатори да усилят плановете си.

„Банковият стрес от март е пресен в паметта ни, при който се случиха три от най-големите банкови фалити в историята на САЩ“, припомня Бар.

Федералният резерв изчисли, че предложението ще увеличи капитала с 20% за най-големите банки и с 16% за повечето други банки. Той разшири списъка на банките, които ще бъдат обект на правилата. В банковия сектор са изчислили, че промените ще имат още по-голямо въздействие върху някои институции.

Банкови шефове, водени от главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, се бориха срещу правилата и предупредиха, че могат да се обърнат към съда, ако правителството ги приложи. Те също така твърдят, че правилата ще направят по-трудно отпускането на кредити на клиенти и че правителството не е предложило достатъчно доказателства, че промените действително ще помогнат за подобряване устойчивостта на банковата система.

Бар каза във вторник, че редуцираните правила ще бъдат в по-голямо съответствие с други международни Базелски стандарти.

Кевин Фромър, президент на групата Financial Services Forum, каза, че „ревизиите трябва всеобхватно да отговорят на опасенията, повдигнати от широк кръг коментатори, цитиращи вероятните разходи за домакинства и фирми от всякакъв размер“.

Инвеститорите не бяха толкова ентусиазирани. Акциите на големите банки поевтиняха във вторник. JPMorgan и Goldman Sachs, за които се очаква резервите, свързани с големите им търговски операции, да нараснат, поевтиняха съответно с над 6% и 4%.

Бар каза, че регулаторите са решили да отстъпят от някои от първоначалните си предложения, след като са взели предвид голяма част от обратната връзка, предоставена от банковата индустрия от миналата година насам.

„Животът ви дава достатъчно възможности да научавате отново и отново урока на смирението“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още