fallback

UniCredit придоби дял от 4,5% в Commerzbank от германската държава

Продажбата ще донесе приходи от 702 млн. евро на правителството

09:37 | 11.09.24 г.

UniCredit придоби дела от 4,49%, който германското правителство продаде в Commerzbank, което превърна италианския кредитор в основен инвеститор в германската банка.

UniCredit ще плати 13,20 евро на акция за приблизително 53,1 млн. акции, което ще генерира приходи за Германия от 702 млн. евро, съобщи Финансовата агенция на страната в сряда.

Предложението на италианската банка за дела е надминало значително всички останали, допълни агенцията.

Ходът превръща UniCredit в третия по големина акционер в Commerzbank, като Германия все още притежава 12%, а компанията за управление на активи BlackRock има дял от около 7,2%.

UniCredit обмисляше преди време да придобие Commerzbank, съобщи Bloomberg, но така и не отправи официална оферта. Главният изпълнителен директор на банката Андреа Орсел заяви по-рано тази година, че подобни придобивания ще станат по-привлекателни за италианския кредитор, ако цената на акциите му продължи да се представя по-добре от конкуренцията.

Цената на акциите на UniCredit нараства по-бързо от тази на Commerzbank през последните няколко години. Това повиши съотношението между цената на акциите на италианската банка и средната стойност на всички притежавани от нея дълготрайни материални активи на 1,05, което е приблизително два пъти повече от равнището от 0,54 за Commerzbank, сочат събрани от Bloomberg данни.

Книжата на UniCredit нарастват повече от тези на Commerzbank. Графика: Bloomberg LP

„Тази първа частична продажба на дела на федералното правителство показва завършването на успешното стабилизиране и следователно излизане“ от Commerzbank, съобщи ръководителят на финансовата агенция Ева Грунвалд в комюнике. „Commerzbank показва, че отново стои здраво стъпила на краката си“, допълни тя.

Германия се ангажира с 90-дневно ограничаване на нови продажби на акции на Commerzbank, въпреки че са възможни изключения, уточни агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още