fallback

ЕЦБ е готова отново да намали лихвите като подгряващ ход за Федералния резерв

Очакват се още ключови данни и решения от централните банки по света

17:44 | 09.09.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали лихвените проценти в четвъртък, като прелюдия към такава стъпка в САЩ през следващата седмица, тъй като глобалният паричен цикъл се насочва към по-синхронизирано облекчаване на паричната политика, пише Bloomberg.

Представителите на еврозоната сигнализираха, че ще осъществят второ намаление на разходите по заемите, следвайки първия такъв ход от юни. Той ще бъде внимателно проучен от инвеститорите, опитващи се да отгатнат намеренията на централните банкери за евентуални по-нататъшни понижения по-късно тази година. Поне още едно намаление се смята за вероятно през 2024 г.

Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица. Изображение: Bloomberg

Заедно с промяната на лихвените проценти от страна на Канадската централна банка на 4 септември, моментът на провеждане на срещата на ЕЦБ - дни преди първоначалното намаление на Федералния резерв, очаквано на 18 септември - подчертава как големите развити икономики сега се променят все повече в тандем. Финансистите вече се насочват към подкрепа на икономическия растеж, преценявайки, че инфлационните рискове са отшумели.

В еврозоната потенциалното охлаждане на ключовия показател за растежа на заплатите през второто тримесечие ще допринесе за окуражаване на централните банкери. По подобен начин докладът за потребителските цени в САЩ, който се очаква да бъде представен в сряда, може да даде увереност на представителите на Фед, че инфлационният натиск се стабилизира, след като в петък други данни показаха, че наемането на служители в САЩ не отговаря на прогнозите.

За инвеститорите въпросът, който виси над срещите този месец, е доколко подобни понижения на лихвените проценти са предвестник на по-дълбок цикъл на облекчаване, който може не само да премахне ограниченията за големите икономики, но и да започне да ги стимулира.

Перспективите за растежа ще бъдат във фокуса на вниманието, когато председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще даде пресконференция в четвъртък. Смята се, че членовете на Управителния съвет ще се чувстват по-комфортно да променят лихвените проценти на срещи като предстоящата, когато разполагат с новоизготвени тримесечни прогнози за икономиката на 20-членния валутен съюз. Това би направило по-нататъшно намаляване на лихвените проценти през декември по-вероятно, отколкото на следващото им заседание на 17 октомври. 

Икономисти смятат, че ЕЦБ ще намалява лихвите на тримесечна база. Изображение: Bloomberg

На други места през тази седмица сред акцентите са данните за инфлацията в Китай, данните за заплатите във Великобритания и решенията за лихвените проценти от Пакистан до Перу.

Европа, Близкия изток и Африка

Данните за заплатите във Великобритания във вторник ще привлекат вниманието на инвеститорите и вероятно ще покажат по-слаб натиск върху заплащането, въпреки че годишният темп на нарастване на възнагражденията все още остава повече от два пъти по-висок от целта на Английската централна банка за инфлация от 2%.

Икономистите очакват в сряда докладът за брутния вътрешен продукт на страната да отбележи слабо увеличение през юли, което показва, че третото тримесечие е започнало вяло. В петък АЦБ ще публикува последното си проучване на инфлационните очаквания.

Що се отнася до еврозоната, данните за промишленото производство в Италия, Испания и региона като цяло също ще покажат състоянието на икономиката в началото на втората половина на годината.

Индустриалното производство се понижи през юли във водещите европейски икономики. Изображение: Bloomberg

В Германия министърът на финансите Кристиан Линднер ще представи бюджета на страната за 2025 г. пред парламента във вторник, а на следващия ден ще последват изказвания на канцлера Олаф Шолц и други министри от правителството.

На други места на Стария континент данните за инфлацията в Норвегия и Чешката република във вторник, както и в Швеция в четвъртък, ще бъдат наблюдавани отблизо, тъй като централните банкери ще оценяват продължаващата сила на ценовия натиск.

На юг, във вторник, търговците ще наблюдават Египет, за да разберат дали инфлацията се е забавила за шести пореден месец. През февруари тя достигна 36%, но оттогава спадна под 26%, до голяма степен благодарение на огромната международна спасителна помощ.

По подобен начин докладът за инфлационните очаквания в четвъртък ще даде информация на финансистите в Южноафриканската централна банка, която използва данни за две години напред, за да ръководи своите решения.

Освен ЕЦБ, са предвидени още няколко решения за лихвените проценти. В четвъртък Сръбската централна банка вероятно ще остави лихвения си процент на 6%, след като инфлацията в западната ни съседка се ускори през юли за първи път от повече от година.

На следващия ден вниманието ще бъде насочено към това дали паричният орган на Русия ще продължи да затяга лихвения режим, след като през юли повиши разходите по заемите с 200 базисни пункта. Данните в сряда може да покажат, че инфлацията там е достигнала годишен връх.

Тази седмица Международният валутен фонд трябва да завърши прегледа на икономиката и финансите на Украйна и да обяви дали Управителният съвет на кредитора трябва да одобри следващата част от заема за разкъсваната от войната страна в размер на 15,6 млрд. долара.

САЩ и Канада

Представителите на Федералния резерв навлизат в период на забрана за публични събития преди срещата си. Преди това управителят Кристофър Уолър заяви след петъчния доклад за работните места, че е важно да се започне намаляване на лихвените проценти. Той също така отбеляза, че е „отворен“ относно възможността за по-голямо намаление. „Настоящата порция данни вече не изисква търпение, а действия“, посочи Уолър.

Пазарът на труда е на преден план за централната банка на САЩ, тъй като ценовият натиск вече се охлажда. Очаква се докладът за индекса на потребителските цени през август да покаже, че показателят за базисната инфлация, който изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, се е повишил с 0,2% за втори месец. На годишна база основният индекс на потребителските цени вероятно се е увеличил с 3,2%, което съвпада с годишната стойност за юли, която беше най-ниската от 2021 г. насам.

Други данни от САЩ през идните дни включват производствените цени за август, седмичните молби за помощи при безработица и предварителното проучване на потребителските нагласи на Мичиганския университет за септември.

На този фон гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем ще говори в Лондон за промените в световната търговия и инвестициите от канадска гледна точка и ще отговаря на въпроси на репортери. Междувременно данните за националния баланс ще хвърлят светлина върху нетната стойност на активите на домакинствата и съотношението дълг/доход през второто тримесечие.

Азия

Китай е в центъра на вниманието с ключови данни още в първите часове на новата седмица. От публикувани днес данни стана ясно, че потребителската инфлация в Китай се е ускорила през август и е достигнала най-бързия си темп от половин година насам. Това се дължи предимно на по-високите цени на храните, отколкото на възстановяване на вътрешното търсене, тъй като дефлацията при производствените цени се задълбочава.

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 0,6% през миналия месец на годишна база и в сравнение с 0,5% през юли, сочат данните на Националното статистическо бюро. Този темп е по-нисък от прогнозите за увеличение с 0,7%, направени в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Още данни, очаквани в края на седмицата, могат да допринесат за мрачната обстановка, като ръстът на промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи вероятно са се забавили през август, докато инвестициите в недвижими имоти вероятно са спаднали с двуцифрен темп за четвърти пореден месец.

Днес стана ясно и че брутният вътрешен продукт на Япония за второто тримесечие е нараснал с 2,9% на годишна база, което е по-малко от очакваните 3,2% от икономистите, анкетирани от Ройтерс, и от предварителната оценка за ръст от 3,1 на сто. По-слабият показател ще ограничи възможностите на Японската централна банка да повиши лихвените проценти в следващите месеци.

Умерен икономически растеж в Индия. Изображение: Bloomberg

Данните за инфлацията в Индия през август в четвъртък могат да насочат централната банка на страната към намаляване на лихвените проценти през октомври, според Bloomberg Economics, като се очаква растежът на цените да се е забавил за втори месец.

През седмицата се очакват и доклади за търговията в Китай, Индия, Тайван и Филипините, а във вторник Австралия ще получи данни за потребителското и бизнес доверието.

На паричния фронт се очаква Пакистанската централна банка да намали основния си лихвен процент в четвъртък на трето поредно заседание. Централните банкери в Узбекистан също ще вземат решение за политиката си в този ден.

Латинска Америка

Трите най-големи икономики в Латинска Америка ще съобщят данни за потребителските цени през август, докато централните банкери в региона пренастройват паричната си политика.

В понеделник Националният статистически институт на Мексико вероятно ще съобщи, че инфлацията се е забавила до 5,05% от 5,57% през предходния месец. През последните месеци разходите за живот в страната бяха стимулирани от рязкото повишаване на цените на услугите, плодовете и зеленчуците.

Все пак очакваното сега забавяне ще даде на централната банка повече възможности да обмисли още едно понижение на лихвения процент по-късно този месец, за да подкрепи слабата икономика.

На следващия ден се очаква Бразилия да съобщи, че инфлацията се е забавяне до 4,5%. Централните банкери в страната са изправени пред натиск да повишат разходите по заемите през септември поради ценови рискове, включващи увеличени публични разходи, силен икономически растеж и обезценена валута.

И накрая, Аржентина ще публикува данните си в сряда, когато администрацията на президента Хавиер Милей ще изтъкне напредъка си в усилията за укротяване на разходите за живот.

Месечното нарастване на цените действително намаля от 25,5% през декември - когато правителството на Милей встъпи в длъжност - до 4% през юли. Годишната инфлация обаче все още надхвърля 200%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още