fallback

Консултативният съвет към ББР обсъди проектите на две нови програми в подкрепа на бизнеса

Одобрени са предложените от ББР мерки за подпомагане на държавни и частни предприятия от отбранителната индустрия и на компании, които произвеждат продукти или услуги за експорт

16:45 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Параметрите на програми за финансиране на предприятия от военнопромишления комплекс и финансиране на производствени компании за тяхната предекспортна и експортна дейност бяха обсъдени от представителите на националните работодателски организации, водещите синдикати и Националното сдружение на общините.

Стратегията на Българската банка за развитие (ББР) за периода 2024-2026 г. предвижда подкрепа за стратегически сектори на страната, включително отбрана и военнопромишлен комплекс, които в последните години имат затруднен достъп до банкови услуги.

Програмата за подпомагане на отбранителната индустрия цели осигуряване на необходимите оборотни средства за производство и износ от сектора, както и финансова помощ за изпълнение на планирани инвестиции. 

ББР ще предложи и финансиране на дружества, регистрирани в България, които произвеждат продукти или услуги с реализация извън страната. Компаниите ще могат да се възползват, както от подкрепа за оборотни средства, необходими за производството на експортни продукти или услуги, така и от подкрепа за техните инвестиционни намерения, водещи до стабилизиране или разширяване на производството за експорт.

Консултативният съвет към НС на ББР, създаден през 2023 г. има за цел да осъществи обществен контрол върху дейността на ББР,  да оптимизира процеса за създаване на нови финансови продукти и да осигури директна връзка между банката и бизнеса.

Снимка: ББР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 09.09.24 г.
Още от Банки и застрахователи виж още