fallback

Икономическите надежди на ЕЦБ са в риск, докато потребителите замразяват разходите си

На хартия съставките за възстановяване на потреблението са налице, но това изглежда не е достатъчно

13:52 | 10.09.24 г. 3

Потребителите от еврозоната не бързат да отварят портфейлите си, което кара някои анализатори да се питат дали икономическото възстановяване, което се очакваше да започне скоро, ще настъпи, пише Bloomberg.

Растежът в 20-членния блок, който през първата половина на годината отбеляза по-убедителни резултати, отново се препъва. Производството продължава да е в застой, домакинствата не успяват да се справят с финансовите си проблеми, а настроенията са под нивата отпреди пандемията от Covid-19.

Тъй като инфлацията вече се доближава до 2%, някои служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) виждат в затруднената икономика още една причина да продължат с намаляването на лихвите тази седмица. Ако слабостта се запази и през 2025 г. и доведе до забавяне на инфлацията под целевата стойност, инвеститорите и анализаторите смятат, че може да се наложи по-драстично разхлабване на паричната политика.

„Слабият растеж изглежда напоследък е станал по-притеснителен за ЕЦБ“, смята Саймън Уелс, главен европейски икономист в HSBC. „Така че слабото потребление може да тласне централните банкери в по-благосклонна за икономиката посока“.

Потреблението не успя да повиши растежа през второто тримесечие. Изображение: Bloomberg

На хартия съставките за възстановяване на потреблението са налице: инфлацията се е забавила до 2,2% от пиковите 10,6%, безработицата е рекордно ниска, доходите нарастват по-бързо от цените, а намаляващите разходи по заемите правят ипотеките по-евтини.

„Основното е, че инфлацията наистина значително се забави и лихвените проценти започнаха да се понижават“, заяви миналата седмица гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс. „Това е много добре за населението, защото покупателната способност започва да нараства“.

Въпреки тези фактори - както и двойния стимул от домакинството на Германия на Европейското първенство по футбол и на Франция на Летните олимпийски игри - разходите са ограничени. Потреблението на домакинствата се е свило с 0,1% през второто тримесечие, съобщи Евростат в петък.

В Германия, най-голямата от 20-те икономики в еврозоната, то дори се понижи по-силно през същия период. Миналата седмица Volkswagen нанесе нов удар с информацията, че може да затвори заводи на родния пазар за първи път в 87-годишната си история.

Доверието на европейските потребители е под нивото отпреди Covid-19. Изображение: Bloomberg

„Очаквахме потреблението да допринесе за растежа в Германия, но това все още не се е случило“, заяви Олаф Ройк, главен икономист в Германската федерация за търговия на дребно. „Надеждите ни сега са свързани с втората половина на годината“.

Южната част на Европа, макар и да се справя по-добре, също е изправена пред сериозни предизвикателства - особено след като страни като Италия и Испания намаляват мерките за облекчаване на разходите за живот.

„Домакинствата могат да очакват фискалната политика да бъде по-малко благоприятна през следващата година, тъй като всяка икономика трябва да положи усилия за намаляване на дълга си“, казва икономистът на Coface Лорин Пивидал. С изчерпването на правителствените програми за подпомагане потенциално се наблюдава „ефект върху очакванията на домакинствата по отношение на данъчната политика на правителството“.

За региона като цяло потреблението изглежда като слабо място, което оспорва прогнозата на ЕЦБ за нарастване на брутния вътрешен продукт с 0,9% през тази година. Всъщност продажбите на дребно не оправдаха прогнозите в началото на третото тримесечие, като се повишиха само с 0,1%, показаха данните от миналата седмица.

Заплатите в еврозоната нарастват по-бързо от потребителските цени. Изображение: Bloomberg

„Очакванията за номиналните разходи са на най-ниското си ниво от февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна“, съобщи базираната във Франкфурт банка в последното си месечно проучване сред потребителите.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, все пак смятат, че прогнозите за икономическия растеж за тази година ще бъдат намалени, когато централните банкери се срещнат тази седмица. Това увеличава шанса за понижаване на лихвите през октомври в допълнение към мерките от септември и декември, които инвеститорите вече очакват.

Подобна стъпка може да бъде обмислена, ако производството не успее да изплува, което е „ясен риск в близко бъдеще“, смятат анализаторите на Bank of America. Петдесетте базисни пункта на облекчаване - еквивалент на две стандартни по размер понижения на лихвените проценти - до края на годината са „долна граница предвид липсата на ясно изразено повишаване на активността“, посочват те.

При положение че реалните доходи на домакинствата се задържат под равнището си от края на 2019 г., потиснатото потребление не е изненадващо според Fitch Ratings, която все още вижда условия за възстановяване. И със сигурност има хора, които вярват, че такова съживяване настъпва - само че малко по-късно от очакваното.

По-високите доходи би трябвало „все повече да се отразяват в нарастващите разходи на домакинствата“, посочи Германската централна банка в изявление през август.

Дориан Руше, икономист във френската статистическа служба Insee, изтъква, че потребителите изглежда отчитат охлаждащата се инфлация „постепенно“, въпреки че промениха поведението си много по-бързо в отговор на скока на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още