fallback

Чиполоне: Позицията на ЕЦБ може да стане твърде рестриктивна

Очаква се представителите на банката отново да намалят разходите по заемите следващата седмица

10:11 | 04.09.24 г.

Европейската централна банка не бива да задържа лихвените проценти на твърде високи нива прекалено дълго, тъй като това може да навреди на икономиката на еврозоната. Това смята членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Пиеро Чиполоне, цитиран от Bloomberg.

В интервю за Le Monde, публикувано на уебсайта на ЕЦБ, той посочва, че „съществува реален риск нашата позиция да стане твърде рестриктивна“.

„Трябва да гарантираме, че инфлацията ще се доближи до целта от 2%, без да задържаме излишно икономиката, защото отчаяно се нуждаем от инвестиции и растеж в Европа“, каза Чиполоне. „Всяко забавяне в тази област ни поставя в сериозно неизгодно положение.“

Общата инфлация в еврозоната се забавя през август. Изображение: Bloomberg

Централният банкер направи тези коментари непосредствено преди едноседмичния период на затишие, който предшества заседанието на ЕЦБ за определяне на лихвените проценти на 11-12 септември. Очаква се представителите на финансовата институция отново да намалят разходите по заемите след първото понижение през юни.

„Данните до момента потвърждават посоката ни на движение и се надявам, че те ще ни позволят да продължим да бъдем по-малко рестриктивни“, заяви Пиеро Чиполоне, който е смятан за един от „гълъбите“ в Управителния съвет.

Според него финансистите „не бива да се страхуват, че заплатите ще се увеличават по-бързо от инфлацията за известно време, след като преди това са нараствали с по-бавни темпове“.

„В противен случай не виждам как ще можем да поддържаме възстановяването и на свой ред - производителността“, каза той. „Не сме свидетели на спирала между заплатите и цените. Това е естествено развитие, което е здравословно за икономиката.“

Говорейки отделно по латвийската телевизия, Мартинс Казакс заяви в сряда, че лихвите могат и вероятно ще бъдат намалени следващата седмица.

„Лихвите трябва да се понижат, защото най-голямата част от проблема с инфлацията е решен“, смята гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ. „Дискусията е само за това колко бързо и колко рязко да се случва това.“

Казакс посочи нарастването на разходите за услуги - обусловено от повишаването на заплатите - като причина да се запази предпазливост и паричната политика да се облекчава постепенно. Той обаче изтъкна, че растежът на заплатите вече се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още