fallback

Аржентина изпраща златото си в чужбина, за да бъде сертифицирано

Така с него може да се извършва търговия, която да подкрепи изплащането на задълженията на страната

11:09 | 03.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Аржентина е изпратила част от златния си резерв в чужбина през последните седмици, за да бъде валидиранa за финансова употреба. С този ход затъналата в дългове страна може да получи повече гъвкавост в плащанията си, посочват хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Щом веднъж златото бъде сертифицирано, то може да се използва като гаранция за получаването на финансиране, посочва един от източниците, пожелали анонимност. Преди това около половината от аржентинското злато се съхраняваше в местни трезори, а другата половина – в Лондон, посочва друг източник.

Представители на централната банка, известна с испанския си акроним BCRA, са отказали коментар.

Отделно от институцията потвърдиха в понеделник, че са изпращали злато между сметките на банката, споменавайки както такива в страната, така и други в чужбина. Оттам обаче не потвърдиха каква част от златото за близо 5 млрд. долара е извън страната, защо или къде.

Представители на институцията също така разкритикуваха „безотговорните“ съобщения за изпращането на златото в чужбина, подчертавайки, че управлението на резервите е поверително.

Местният вестник Pagina 12 побликува по-рано този месец видео на камион с логото на централната банка, който се движи по магистрала, като според медията отива към международното летище в Буенос Айрес със злато за 250 млн. долара.

Придвижването на златото подчертава предизвикателствата пред аржентинския президент Хавиер Милей. Опасно ниските валутни резерви на страната пречат на способността ѝ да отмени валутните контроли и увеличава инвеститорските притеснения за способността на администрацията да изплаща дълговете си.

Министърът на икономиката Луис Капуто заяви миналата седмица, че правителството ще извърши предстоящите си дългови плащания през януари 2025 г., но няма да иска ново международно финансиране поне до началото на 2026 г.

Засега не е ясно как Капуто и управителят на централната банка Сантяго Бусили ще използват златото, което е било изпратено в чужбина за сертифициране. Икономическият министър обаче заяви по-рано, че правителството преговаря за специален инструмент – репо споразумение, с търговските банки.

За да бъде използвано за финансови нужди, златото трябва да отговаря на определени стандарти, зададени от Лондонската асоциация за търговия с благородни метали. Щом веднъж бъдат сертифицирани, кюлчетата може да бъдат търгувани свободно между институции в рамките на пазара, става ясно от сайта на организацията.

Аржентинската централна банка има повече задължения, отколкото пари – проблем, известен като отрицателен резерв. В момента нетните резерви са на минус от 6,9 млрд. долара, според местния брокер Portfolio Personal Inversiones.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още