fallback

Европейските фондове за дългосрочни проекти стават по-достъпни след приемането на еврото у нас

До 30 септември за обществено обсъждане са промени в плащанията след влизането на България в еврозоната

12:20 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

При по-благоприятни условия ще се предлагат акции или дялове на европейските фондове за дългосрочни инвестиции на непрофесионални инвеститори, а с прилагането на европейски регламент ще се обезпечава предоставянето на незабавни кредитни преводи в евро по ефективен и конкурентен начин. Това предвиждат промени в плащанията при приемането на еврото в България, предложени в Закона за платежните услуги и платежните системи, качени за обществено обсъждане до края на септември. Предложените изменения са в частта за въвеждане на еврото в България, които ще влязат в сила от датата на въвеждане на европейската валута у нас, пише в законопроекта на Министерския съвет, представен на сайта „Портал за обществени консултации“. В него се посочва, че общественото обсъждане е в частта за въвеждане на еврото в България и измененията ще влязат в сила от датата на въвеждане на европейската валута у нас. 

Улеснения за инвеститорите

С промените в Закона за платежните услуги и платежните системи ще се преодолее регулаторната тежест, за да станат европейските фондове за дългосрочни инвестиции по-достъпни и популярни сред непрофесионалните инвеститори, което да улесни набирането и насочването на капитал към дългосрочни инвестиционни проекти.

Посочените изменения в регламента налагат необходимостта в националното законодателство да се разшири достъпът на непрофесионалните инвеститори чрез улесняване предлагането на дялове и акции от лицата, които управляват алтернативни инвестиционни фондове с произход от България или друга държава членка. Според регламента, посочените промени следва да се прилагат считано от 10 януари 2024 г.

Надзор над платежните институции

От датата на въвеждане на еврото в България ще бъде преустановено функционирането на оперираната от БНБ платежна система за брутен сетълмент в реално време РИНГС.

Друга промяна предвижда, в случай че платежна институция използва средства от собствения си капитал за отпускане на кредити, свързани с платежните услуги, размерът на тези средства не може да е по-голям от превишението на собствения капитал на платежната институция над нормативно изискуемия му размер. Предложената промяна ще подпомогне осъществяването на по-добър надзор от страна на БНБ, се посочва в мотивите към проекта.

Друго предложение в законопроекта на Министерския съвет е свързано с разширяване на кръгa на органите, на които може да бъде предоставяна информация, която представлява професионална тайна. Целта е да се упражнява надзор над предприятията от финансовия сектор и финансовите пазари.

Незабавни разплащания в евро  

Част от промените засягат разпространението на незабавните плащания в евро. За услугата незабавни кредитни преводи в евро са определени редица технически изисквания, включително възможност за получаване на платежни нареждания и за осигуряване на достъп до незабавните кредитни преводи в евро 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, без възможност за ограничения само до работни дни. Това отличава този вид плащания от другите кредитни преводи в евро, които се обработват от доставчиците на платежни услуги само в работно време, като средствата могат се превеждат на получателя до края на следващия работен ден.

Незабавните плащания представляват ключова технологична иновация в областта на платежните услуги, тъй като позволяват освобождаване на средства, блокирани във финансовата система, да станат незабавно достъпни за потребление и инвестиции от страна на потребителите и предприятията.

По-ниски такси

Сред основните изменения са и мерките за ограничаване на размера на налаганите такси за изпълнение на незабавни кредитни преводи в евро, въвеждане на задължение за проверка за съответствие между името на получателя и идентификатора на сметката като ефективна мярка срещу определени видове наблюдавани на пазара измами.

В проектозакона се предвижда предоставяне на възможност за пряко участие на платежните институции и дружествата за електронни пари в платежните системи с окончателност на сетълмента, като целта е обезпечаване на предоставянето на незабавни кредитни преводи в евро по ефективен и конкурентен начин, който гарантира равнопоставеност между банките и останалите доставчици на платежни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още