fallback

Китайската централна банка започна да търгува с облигации, за да изостри кривата на доходност

Целта е да се охлади ралито на пазара на дългосрочни дългови книжа

15:56 | 30.08.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Китай е започнала да търгува с държавни облигации - дългоочакван ход, след като бурното рали при дълговите книжа изпрати референтната доходност до рекордно ниско ниво.

Китайската народна банка е продала дългосрочни облигации и е купила краткосрочни, съобщава Bloomberg. Това е довело до нетно изкупуване на дълг от 100 млрд. юана (14 млрд. долара) през август, според изявление, публикувано на сайта на институцията.

Централната банка на Китай предупреждаваше, че ще предприеме мерки срещу ралито при облигациите от началото на 2024 г. Продажбите на дългове от държавните банки за повишаване на доходността и многократните регулаторни проверки на някои инвеститори забавят търговските дейности.

„Усилията на централната банка за коригиране на дисбалансите на пазара на облигации имат за цел да предотвратят бързото падане на доходността по дългосрочните облигации от разумния диапазон в краткосрочен план“, казва Томи Сие, ръководител на отдела за изследване на Китай в Oversea-Chinese Banking Corp. Този ход „може да изкриви пазарните очаквания и, на свой ред, да помогне за ограничаване на системния риск“, добавя той.

Графика: Bloomberg

Притесненията относно забавящата се икономика, очакванията за намаляване на лихвените проценти и липсата на атрактивни инвестиционни алтернативи привлякоха инвеститорите към китайските държавни облигации тази година.

Длъжностни лица се стремят да ограничат еднопосочното купуване, като проявяват предпазливост след колапса на Silicon Valley Bank през 2023 г. Банката имаше сериозни инвестиции в държавни облигации на САЩ и пострада при обръщането на пазара.

Залозите за това, че централната банка на Китай ще започне да търгува с дълг на вторичния пазар се увеличиха в предходните дни, тъй като институцията създаде нова секция на уебсайта си за „купуването и продажбата на държавни облигации“. През юли банката заяви, че има активи за „стотици милиарди“ юани на разположение чрез споразумения с кредитори - знак, че е готова да търгува, за да укроти ралито.

„Това е опит за тях да изострят кривата на доходност, особено за да охладят ралито на пазара на дългосрочни облигации“, казва Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale SA. „Също така е интересно да се отбележи, че нетното инжектиране на ликвидност чрез тази нова операция е компенсирано от нетното оттегляне от средносрочно кредитиране от около 100 млрд. юана“, допълва Лам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още