fallback

Ф. Лейн: ЕЦБ с добър напредък в намаляването на инфлацията, но успехът още не е гарантиран

Пазарите очакват централната банка на еврозоната да намали лихвените проценти през септември и декември

18:11 | 25.08.24 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) е постигнала "добър напредък" в намаляването на инфлацията до целта от 2%, успехът все още не е гарантиран, така че все още е необходима рестриктивна парична политика, коментира главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ намали лихвените проценти за първи път през юни след рекордната поредица от повишения. Очаква се на срещата им на 12 септември 2024 г. централните банкери да намалят отново лихвите до 3,5% - ниво, което остава достатъчно високо, за да постави спирачка на растежа.

„Моята междинна оценка за ефективността на паричната политика на ЕЦБ... е, че има добър напредък в постигането на първостепенната цел“, коментира Лейн. Той предупреждава обаче, че според прогнозите ръстът на потребителските цени ще се забави до 2% чак към края на 2025 г.

„Връщането към целта все още не е сигурно“, казва Лейн, който е главен архитект на политиките на ЕЦБ. „Паричната позиция ще трябва да остане в ограничителна територия толкова дълго, колкото е необходимо, за да се управлява процеса на забавяне на инфлацията“, добавя той.

Пазарите очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти през септември и декември. Някои инвеститори залагат на намаление и през октомври заради предпоставката, че перспективите пред растежа се влошават бързо и банката ще се стреми да подкрепи пазара на труда.

Лейн посочва, че няма как да се поддържа паричната политика твърде рестриктивна за дълго време, тъй като това може да потисне растежа и да отслаби пазара на труда. По думите му това може да доведе до хронична инфлация под целевата стойност в средносрочен план и би било неефективно по отношение на минимизиране на страничните ефекти върху производството и заетостта.

Все повече централни банкери подкрепят намалението на разходите по заемите на следващото заседание на ЕЦБ през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 25.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още