fallback

Швейцария въведе мигновени плащания в опит да настигне Европа

Около 60 финансови институции могат да получават и обработват мигновени плащания, покривайки над 95% от швейцарските трансакции на дребно

15:42 | 21.08.24 г.

Швейцарските компании и потребители вече могат да правят мигновени електронни плащания, наваксвайки изоставането спрямо други европейски финансови центрове, където ултрабързите трансфери стават все по-популярни, съобщава Ройтерс.

Мигновените плащания позволяват преводи в рамките на 10 секунди от извършеното плащане, а не изчакване в рамките на дни трансакцията да бъде одобрена. Те се използват в Европа от 2017 г. насам и в САЩ от миналата година.

В Европа употребата на мигновени плащания се е увеличила от 5,2% от всички трансфери през октомври 2019 г. до 17,8% през февруари тази година, показват данни на Европейската централна банка.

Около 60 финансови институции могат да получават и обработват мигновени плащания, покривайки над 95% от швейцарските трансакции на дребно, заяви централната банка в сряда, стартирайки схемата си с доставчика на финансови системи SIX.

През следващите месеци още банки ще обявят подобни услуги, заяви централната банка, като се очаква всички финансови институции в Швейцария да предлагат услугата до края на 2026 г.

Въпреки ръста на приложенията за мобилни плащания швейцарците остават фенове на физическите пари, които са най-приеманият метод на плащане от компании с физически точки на продажба, показа проучване на централната банка по-рано тази година.

„Това стартиране представлява нов важен крайъгълен камък и отразява колективния ангажимент на заинтересованите страни към бъдещето на безкасовите плащания в Швейцария“, заявиха от централната банка.

Макар че традиционните плащания все още са възможни, централната банка очаква мигновените плащания да се установят в средносрочен план, добавят от институцията.

Мигновените плащания намаляват риска, свързан със сетълмънта, тъй като преводът е незабавен и финален, а двете страни имат актуални баланси във всеки един момент, което прави планирането и бюджетирането по-лесно.

Ускоряването на плащанията може да засили и икономическото развитие, тъй като компаниите могат по-бързо да реинвестират парите, които получават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още