fallback

Нововъзникващите пазари ще продължат да облекчават паричната политика по-предпазливо

Повечето валути на развиващите се икономики ще се търгуват умерено по-силно спрямо щатския долар през следващите тримесечия, според UBS

20:07 | 21.08.24 г.

Пейзажът на глобалната парична политика се променя, като централните банки на нововъзникващите пазари поемат водеща роля както в циклите на затягане, така и на облекчаване.

За разлика от предишни финансови цикли, където напредналите икономики диктуваха глобалната политика, страни като Бразилия, Унгария и Чили проактивно коригираха своите парични политики преди големите централни банки, пише Investing.com.

Според анализаторите от UBS Global Research цикълът на облекчаване на паричната политика на нововъзникващите икономики се очаква да продължи, макар и предпазливо, докато централните банки се ориентират във вътрешните и глобални икономически фактори.

Настоящият цикъл на глобалната парична политика е уникален по своята конфигурация. Централните банки на нововъзникващите пазари започнаха да затягат политиките си по-рано от централните банки на развитите пазари главно поради инфлационния натиск и нестабилността на валутите.

Това ранно действие сега премина във фаза на постепенно облекчаване в няколко развиващи се икономики. „Централните банки на нововъзникващите пазари изглежда правят точно това – забавят и преоценяват, което им дава време да обмислят въздействието на някои неочаквани насрещни ветрове“, коментират анализаторите в бележка.

Облекчаването на паричната политика е частично мотивирано от желанието да се стимулира икономическият растеж, който показа признаци на устойчивост, но остава под очакванията в някои региони.

От UBS Global Research отбелязват, че централните банки на нововъзникващите пазари все повече възприемат предпазлив подход, докато навлизат по-дълбоко в своите цикли на облекчаване. Тази стратегия отразява аналогията, използвана от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Той оприличава икономиката на кола, която се приближава към местоназначението си: когато човек наближава изхода, разумното е да започне да намалява скоростта, вместо да чака до последния момент.

По същия начин, докато централните банки на EM се доближават до своите цели за инфлация и растеж, те забавят темпото на намаляване на лихвите, за да оценят по-добре икономическото въздействие и да направят необходимите корекции.

Този внимателен подход е от решаващо значение в светлината на икономическата нестабилност, наблюдавана през август, когато финансовите пазари, включително валутните оценки, бяха временно нарушени. Подобни колебания имат потенциала да повлияят на инфлационните очаквания в нововъзникващите пазари, което налага по-премерено темпо на облекчаване на паричната политика, посочват от UBS.

Анализаторите отбелязват, че въпреки че има обща тенденция към облекчаване, намаляването на инфлацията на някои пазари е прекъснато от идиосинкратични фактори. В Мексико и Чили например нестабилните цени на пресните плодове и зеленчуци, изострени от екстремните метеорологични условия, временно нарушиха низходящата тенденция на инфлацията.

Освен това в някои случаи регулираните цени на електроенергията се повишиха, което допълнително усложни траекторията на инфлацията.

Тези фактори показват необходимостта от предпазлив подход към паричната политика, тъй като преждевременното или прекалено агресивно облекчаване може да подкопае напредъка, постигнат в стабилизирането на потребителските цени.

„Очакваме, че повечето валути на нововъзникващите пазари ще се търгуват умерено по-силно спрямо щатския долар през следващите тримесечия“, посочват анализаторите.

Щатският долар остава надценен, според различни показатели, и неговата устойчивост зависи от непрекъснатия приток на чуждестранен капитал за финансиране на голямата текуща сметка и фискален дефицит на САЩ. Тъй като Фед потенциално започва свой собствен цикъл на облекчаване, относителната привлекателност на активите на нововъзникващите пазари може да се увеличи, което да осигури подкрепа за валутите на тези страни.

Бразилия е изключение в пейзажа на нововъзникващите пазари - анализаторите на UBS предвиждат различна траектория на паричната политика. Очаква се страната да повиши значително лихвените проценти през следващите месеци. Този ход би бил в резултат на уникалния избор на парична политика на страната, а не заради по-широка тенденция в Латинска Америка или други нововъзникващи пазари.

Бразилският реал също се очаква да се търгува с по-умерен ръст спрямо щатския долар, което отразява реакцията на пазара към различната фискална и парична среда в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още