fallback

Новото кредитиране в Китай се срина до 15-годишно дъно

Анализаторите са раздвоени - според едни няма място за паника, а други изтъкват продължаващата слабост на икономиката

12:16 | 16.08.24 г.

Отпускането на нови кредити в Китай достигна 15-годишно дъно през юли и според някои анализатори това е поредният сигнал за продължаващите проблеми за икономиката на страната. За други обаче "няма място за паника" - проблемът е свързан с известни регулаторни промени и сезона, пише CNBC.

Статистиката обаче показва, че новоотпуснатите заеми в страната са на стойност едва 260 млрд. юана (36,3 млрд. долара), което е спад от 88% на годишна  база. Данните се разминават рязко и с прогнозите за отпуснати 450 млрд. юана през юли, допълва още CNBC.

Айрис Тан, анализатор от Morningstar, коментира спада с ниското търсене и свитите разходи и на бизнеса, и на домакинствата. Значително се свива отпускането на краткосрочни заеми за физически лица, което се обяснява с намаляване на доверието в икономиката и свиото потребление. При кредитите за бизнеса все още има ръст, но минимален, който се дължи на значителните понижения на лихвите по кредитите.

И при бизнеса, и при физическите лица доверието в перспективите пред икономиката са относително слаби. Експерти сочат, че без стабилизиране на жилищния пазар в Китай, не може да бъде очаквано и стабилизиране в банковия сектор.

Според Тан обаче има и още един фактор, който също допринася за намаленото търсене на заеми - регулации, които забраняват на големи корпорации да теглят заем при преференциални условия и след това да ги влагат във високолихвени депозити. Това е често срещана практика в страната и реално "върти" парите в банковата система, а не ги насочва към инвестиции, обяснява анализаторът.

По тази причина и тя е категорична, че място за паника няма, а юли традиционно е слаб месец за кредитирането в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още