fallback

ЕЦБ определи проучването на най-рисковите банкови заеми като фундаментално

Проучването предизвика ожесточен отпор от страна на банките

16:45 | 14.08.24 г. 1

Европейската централна банка (ЕЦБ) защити спорната си проверка на най-рисковите банкови заеми, като обяви, че въпросът е от „фундаментално значение“ предвид състоянието на пазара и предупреди, че някои кредитори ще трябва да променят практиките си.

Проучването предизвика ожесточен отпор от страна на банките. ЕЦБ обмисля да намали наполовина първоначалното си искане към десетина банки да заделят допълнителни провизии в размер на 13 млрд. евро за покриване на потенциални загуби по заемно финансиране, съобщи Bloomberg News.

В информационен бюлетин, публикуван в сряда, базираната във Франкфурт банка за първи път публично потвърди подробности за прегледа на заемното финансиране. Тя съобщи, че прегледът е направен, за да „допълни“ предишната работа, която е показала недостатъци в начина, по който банките управляват заемите за най-задлъжнелите си корпоративни кредитополучатели.

„Разумното управление на риска при заемно финансиране е от основно значение за ЕЦБ, тъй като корпоративните длъжници с висока задлъжнялост са особено уязвими към пазарната волатилност, икономическите цикли и колебанията в приходите“, заяви ЕЦБ, като отбеляза, че експозицията на европейските банки към заемно финансиране е нараснала с 59% през петте години до първото тримесечие на 2023 г.

Европейската централна банка съобщи още, че дузината проверявани банки, подбрани въз основа на абсолютния размер на портфейлите им за заемно финансиране или значението на заемнтоо финансиране за дейността им, вече са получили предварителни резултати. 

„Прегледът, който се планира да приключи по-късно тази година, може да доведе до корекции в класификацията и измерването на риска на ниво отделна банка в зависимост от констатациите“, посочват от финансовата институция.

ЕЦБ не посочва имената на банките, обхванати от прегледа. Сред засегнатите кредитори обаче са водещи банки BNP Paribas, Deutsche Bank, Societe Generale, Banco Santander и UniCredit, както и подразделенията на HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co. и Bank of America в ЕС, съобщават за Bloomberg източници, запознати с процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още