fallback

UBS отбеляза печалба от 1,14 млрд. долара, задминавайки с лекота прогнозите

Швейцарската банка навлиза в нова фаза на интеграция на бившия си конкурент Credit Suisse

10:40 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Швейцарската банка UBS отчете в сряда нетна печалба от 1,14 млрд. долара за периода април-юни, лесно задминавайки прогнозите на анализаторите, докато навлиза в нова фаза на интеграция на бившия си конкурент Credit Suisse, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба, разпределима сред акционерите, се сравнява с прогнозата за 528 млн. долара на анализатори в представена от банката анкета. Това са първите резултати на кредитора, откакто UBS завърши официално сливането си с Credit Suisse през май.

UBS придоби дългогодишния си конкурент миналата година в спасяване, което беше организирано от швейцарските власти, когато Credit Suisse се срина след серия от финансови неуспехи и скандали.

В съобщение главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти заяви, че резултатите за първото полугодие отразяват „значителния напредък“ на банката след приключването на придобиването.

„Добре позиционирани сме да изпълним финансовите си цели и да се върнем към нивата на рентабилност, които постигнахме, преди да бъдем помолени да се намесим и да стабилизираме Credit Suisse”, добавя той.

„Сега навлизаме в следващата фаза на нашата интеграция, която ще бъде критична, за да реализираме допълнителни значителни ползи за разходите, капитала, финансирането и данъците“, казва още той.

UBS съобщи още, че е постигнала още икономии за 900 млн. долара, достигайки около 45% от амбициите за общи годишни брутни икономии.

Банката намали неосновните и наследените рисково претеглени активи с 42% от второто тримесечие на миналата година, включително с 8 млрд. долара на тримесечна база, добавят от банката.

UBS заяви, че макроикономическата перспектива е замъглена от продължаващите конфликти, геополитическото напрежение и предстоящите избори в САЩ. Очаква се тези несигурности да продължат в обозримо бъдеще и че те вероятно ще доведат до по-висока волатилност на пазара, отколкото през първата половина на годината.

Банката заяви, че очаква да отбележи разходи през третото тримесечие за около 1,1 млрд. долара, свързани с интеграцията, и че темпът на брутни икономии ще се забави умерено след това. Разходите, свързани с интеграцията, трябва да бъдат частично компенсирани от около 0,6 млрд. долара натрупване на счетоводни ефекти от покупки.

UBS отчете печалба от почти 29 млрд. долара през второто тримесечие на миналата година поради огромен еднократен ефект, отразяващо как разходите за придобиване са били далеч под стойността на Credit Suisse.

След това UBS отчете две последователни тримесечия на загуби поради разходите за поглъщане на своя съперник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още