fallback

Месеци преди войната Русия рязко е увеличила покупките на долари и евро

За четири месеца в страната са влезли почти 19 млрд. долара

13:36 | 12.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дори и под санкции Русия е купила долари и евро на стойност 2,3 млрд. долара, сочат данни за периода от февруари 2022 година до декември 2023 година, до които достъп има Ройтерс. САЩ и ЕС забраниха износа на кеш в Русия през март 2022 година, когато започна пълномащабната война в Украйна.

Документите показват и още една интересна тенденция - много рязко увеличение на покупката на чужда валута от Русия малко преди Москва да нареди нахлуването в Украйна  - в периода от ноември 2021 година до февруари 2022 година са внесени доларови и еврови банкноти на стойност 18,9 млрд. долара. В предишните четири месеца вносът е бил на стойност едва 17 млн. долара.

Сега, вече под санкции, банкнотите се доставят в Русия през държави като Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Турция, които не се присъединяват към санкциите на Запада срещу Русия. Около 25% от тези банкноти са внесени от банки - митнически данни и източници на Ройтерс потвърждават, че банките са получили 580 млн. долара в брой от чужбина срещу количества ценни метали на същата стойност в периода март 2022 година - декември 2023 година.

Данните от наблюдението на руския валутен пазар показват, че китайският юан е най-търгуваната валута в Москва. Търговските отношения между Китай и Русия достигнаха до 240 млрд. долара през 2023 година, а в последните месеци плащанията между двете страни са затруднени от заплахата за вторични санкции и трансакциите обикновено минават през малки регионални китайски банки, които се следят по-трудно от Запада.

За Русия доларите и еврото станаха "токсични", след като Западът изключи руските банки от международната финансова система, опитвайки се да ограничи възможностите за търговия, средствата от която се използва за финансиране на войната в Украйна. Близо 300 млрд. долара активи на Руската централна банка са блокирани от западни институции заради нахлуването в съседната държава.

Но за обикновените руснаци доларът все още е най-надеждната валута, коментира Дмитрий Полевой, ръководител на руската инвестиционна компания Astra Asset Management. Той допълва, че хората все още търсят валута в брой, когато пътуват в чужбина, както и за спестяванията си.

Руската централна банка забрани износа на чуждестранна валута в опит да стабилизира рублата. Тези мерки дават резултат и данните показват, че само 98 млн. долара и евро са "напуснали" страната от февруари 2022 година до края на 2023 година.

В същото време входящите потоци са съществено по-големи. Почти всички са през една малко позната компания - Aero-Trade, която декларира 73 пратки, всяка за банкноти на стойност 20 млн. долара, или общо 1,5 млрд. долара. Всички те са преминали през летище "Домодедово". Пратките са описани като размяна или приход от търговия на борда на самолетите. Ройтерс посочва, че на база на материалите, с които разполага, не може да открие клиентите на компанията, както и източника и местоположението на парите в брой, които са декларирани.

Собственик на компанията е Артьом Мартинюк. Пред Ройтерс той изказа съмнения относно истинността на митническите данни, но отказва повече коментари по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още