fallback

Западни компании застраховат танкери с руски петрол, доверявайки се на документите

Много компании се въздържат от бизнес с Русия, дори и сектори, в които няма санкции

12:20 | 08.08.24 г.

Западни застрахователи продължават да предлагат услуги на руски износители на петрол, доверявайки се единствено на атестациите, които получават от руска страна, че няма нарушение на правилата за таван на цената, сочи разследване на Ройтерс. Според него пет компании, сред които American Club, базираната в Люксембург West of England и норвежката Card, са застраховали най-малко 10 танкера превозващи руски петрол сорт "Уралс" от пристанищата в Балтийско море до Китай.

Компаниите отказват да коментират подробности за спазването на ценовия таван, но източник на Ройтерс е предоставил договор, типично сключван с руски компании, в който е записано, че застраховката не е валидна, ако превозвачът не спазва ограниченията от 60 долара за барел.

В конкретния казус, който разследва Ройтерс, петролът е собственост на "Роснефт" и според подадените документи няма нарушение на правилата. Данните от руски източници обаче показват, че руският петрол от терминалите в Балтийско море се търгува за средно почти 70 долара за барел от началото на годината.

Министерството на финансите на Русия съобщи преди дни, че  приходите в хазната от търговия с петрол и природен газ за първите седем месеца на годината надхвърлят 6,7 трлн. рубли (78 млрд. долара). 

Институциите, които следят за изпълнението на санкциите, не вменяват задължение на застрахователите или корабособствениците да разследват цената на петрола. Финансовото министерство на САЩ обаче наложи няколко санкции през есента и това накара много компании да се отдръпнат превантивно. Допълнително Вашингтон налага вторични санкции за компании, търгуващи с компании, нарушаващи санкциите, което също усложни износа на руски петрол. Заради вторичните санкции компании се отдръпнаха от Русия дори и в сектори, в които няма въведени ограничения.

Две от компаниите - American Club и Card, коментират пред Ройтерс, че разчитат на атестациите, които получават от износителите, по отношение на цената в договора. Норвежката компания провежда и собствено проучване от други източници, преди да предостави застраховка на танкерите, превозващи руски петрол. Те покриват риска от замърсяване, както и застраховка на екипажа при инциденти.

През лятото на 2023 година Русия успя да намери начин да заобиколи ограниченията на Запада, разчитайки основно на свои застрахователи и танкери, купени на старо. Състоянието на някои от плавателните съдове, сред които дори има такива, подготвяни за скраб, обаче повдигна опасенията за възможни проблеми и разливи на петрол.

Нещо повече - за да избегнат санкциите руските танкери често се движат без включени транспондери, което не само е нарушение на правилата, но и в по-натоварени направления крие рискове от сблъсъци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още