fallback

Бизнесът призова Швейцарската централна банка да действа бързо срещу силния франк

Внезапното поскъпване на валутата застрашава уязвимото възстановяване на продажбите в чужбина

17:00 | 07.08.24 г.

Според най-голямата лобистка група на производителите в Швейцария централната банка трябва да предприеме бързи мерки, за да не допусне засилването на франка да навреди на износителите, предаде Bloomberg.

Внезапното поскъпване на валутата застрашава уязвимото възстановяване на продажбите в чужбина, наблюдавано през последните месеци, посочват от Swissmem в изявление.

"Швейцарската централна банка трябва да действа бързо", се казва в него. "Тя има свобода на действие да предотврати или смекчи евентуално бъдещо шоково поскъпване, като използва инструментите, които смята за най-добри".

Организацията не предлага конкретни мерки, които финансовата институция да предприеме. Макар че преди централните банкери използваха валутни интервенции, за да задържат цената на франка, тази година те дадоха приоритет на намаляването на лихвените проценти, за да избегнат раздуването на баланса си.

От средата на юли франкът поскъпва с около 4% на фона на глобалното разхлабване на кери сделки и потоците към валутата убежище. В сряда сутрин франкът се търгуваше на ниво от 0,939 за евро.

Франкът се покачи до шестмесечен връх. Изображение: Bloomberg

След като по време на енергийната и инфлационна криза швейцарската икономика се справи по-добре от другите страни, тя се затруднява да набере скорост на фона на слабото търсене на експортни стоки. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността се задържа под прага от 50 пункта, сигнализиращ за растеж, от началото на 2023 г. насам.

Швейцарската централна банка понижи лихвените проценти два пъти и се очаква да го направи отново през следващия месец. Още преди рязкото покачване на франка тази седмица икономистите посочиха, че реалният му обменен курс се е възстановил до равнището, наблюдавано преди последния ход на финансовата институция, което допринася за това централните банкери да обмислят още намаления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още