fallback

С повече от 16% расте печалбата на БАКБ през второто тримесечие

Банката увеличава кредитирането с два пъти над средните резултати за сектора в края на юни

20:07 | 06.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) през второто тримесечие на тази година е 28,128 млн. лева след данъчно облагане и се увеличава с 16,09% на годишна база. По този показател банката е с два пъти по-висок ръст от средния за банковата система, която за същия период отчита нарастване на чистата печалба със 7,14%.

Активите на банката достигнаха 2,892 млрд. лв. и нарастват с 14,7% на годишна база в края на юни, като в БАКБ отчитат, че това се постига в условията на затегната паричната политика в световен мащаб и растящ български банков пазар, съобщиха от кредитната институция.

БАКБ разширява диверсифицирано кредитния си портфейл, като отбелязва най-голям растеж в кредитирането на граждани. Фокусът върху жилищните и потребителските кредити води до нарастването им с два пъти по-висок темп от този на банковия пазар.

При потребителските кредити се наблюдава увеличение с 28,22% спрямо юни миналата година, при отчетени 14,79% ръст за банковия сектор.

Жилищните кредити нарастват с 43,55% спрямо второто тримесечие на 2023 г., при 22,79% ръст за банковия пазар, като добрите резултати в този сегмент се дължат на гъвкавите схеми за финансиране, индивидуалния подход и атрактивните лихвени условия, които предлага банката.

Растежът на кредитния портфейл на БАКБ води до нарастване на приходите от лихви. В края на второто тримесечие те достигат 32,74% ръст, който е значително по-висок от този на банковата система – 19,19%, на годишна база.

Разходите на банката за привлечен ресурс също нарастват, което е в синхрон с конюнктурата на пазара. Въпреки това нетния доход от лихви се увеличава с 21,45% спрямо второто тримесечие на миналата година, докато темпът на нарастване на банковия сектор е 20,36%.

Активността на пазара остава устойчива, което позволява да се генерира добър нетен лихвен приход, посочват от БАКБ.

Капиталовата позиция на банката запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 7,77% спрямо второто тримесечие 2023 г. В края на юни предпазният капиталов буфер от базов собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1), на индивидуална основа достига 280,523 млн. лв. 

Източник: БАКБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още