fallback

Най-старата банка в света планира дори по-висок от обещания дивидент

Banca Monte dei Paschi di Siena сега планира да разпредели 75% от тазгодишната печалба

15:57 | 06.08.24 г.

Banca Monte dei Paschi di Siena се ангажира да изплати по-висок дял от печалбата си, очертавайки нарастваща печалба до 2028 г. и все повече оставяйки епохата на огромни загуби зад гърба си, съобщава Ройтерс.

Италианският кредитор – смятан за най-старата банка в света, която все още съществува – сега планира да разпредели 75% от тазгодишната печалба преди данъци на инвеститорите спрямо предишен ангажимент за 50%, се казва в изявление от вторник.

Подобрената цел показва как стратегията за преструктуриране под ръководството на главния изпълнителен директор Луиджи Ловалио набира скорост. Той намали разходите и измести фокуса към по-печеливши бизнеси, откакто пое поста в началото на 2022 г. – точно преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне историческия си цикъл от повишения на лихвите.

Акциите на Paschi поскъпнаха с цели 11% в Милано във вторник, което превърна банката в най-добре представилата се компания се в ранната търговия в 48-членния индекс STOXX Europe 600 Banks. Така пазарната стойност на банката надвишава 6 млрд. евро.

Paschi беше спасена за първи път през 2009 г. и остави на пауза изплащанията към инвеститорите две години по-късно. Това решение остана в сила повече от десетилетие, докато Ловалио не го отмени през февруари.

Monte Paschi си поставя за цел печалба преди данъци от 1,3 млрд. евро тази година и около 1,7 млрд. евро през 2028 г., стимулирана от по-високи приходи, съобщи тя във вторник. Кредиторът очаква съотношението разходи/приходи да остане до голяма степен непроменено и кредитните провизии да намалеят през периода.

Новият стратегически план, представен от Ловалио, набляга на бизнеси с малък капитал, потребителските кредити, застрахователните продукти и управляваните активи, за да донесе допълнителни приходи, тъй като се очаква ползата от по-високите лихви да изчезне.

Очаква се съотношението CET1 на банката – мярка за финансова сила – да остане над 18% през планирания период, което дава на банката „възможност да преследва различни стратегически алтернативи, насочени към създаване на стойност“.

Във вторник кредиторът отчете печалба за второто тримесечие от 827 млн. евро – над двойно повече от оценките на анализаторите. Голяма част от тласъка идва от еднократно данъчно облекчение, въпреки че по-високите приходи от такси и заеми също са помогнали.

Paschi премина през повече от десетилетие на преструктуриране след спасяването си, но се затрудни да носи постоянни печалби, отчасти поради ограниченията, наложени от Европейския съюз, който одобри национализацията на кредитора през 2017 г.

Оттогава финансовата сила и рентабилността на кредитора се подобряват, което позволи на правителството да започне да продава дела си. В момента то притежава 26,7% в банката, спад от 64%, които притежаваше до края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още