fallback

Лихвите по ипотечните кредити в Русия прескочиха 20%

Кредитирането в страната расте въпреки високите лихви, предупреждават от централната банка

13:36 | 06.08.24 г. 30

Големите банки в Русия увеличават от днес (6 август) лихвите по ипотечното кредитиране, съобщава ТАСС. Този ход е свързан с повишаването на основната лихва от страна на централната банка до 18%.

В резултат Сбербанк и ВТБ вече предлагат ипотеки с лихви от съответно 20% и 20,5%, а Алфабанк - с 21,09%.

През юли централната банка на Русия повиши лихвата от 16% на 18% и с това предизвика множество критики относно политиката на ръководителя на институцията Елвира Набиулина.

Тя беше извикана за изслушване в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) през миналата седмица и обясни необходимостта от тези действия. Според нейните думи увеличаването на лихвите през декември 2023 година (до 16%) първоначално е дало резултат и инфлацията се е забавила чувствително в първото тримесечие.

След това обаче тенденцията за повишаване на цените се е върнала и основната причина за това е продължаващ ръст на кредитирането, включително и ипотечното. Надеждите са, че сега търсенето на заеми ще бъде по-балансирано. На 1 декември средната лихва в ипотечното кредитиране в Русия беше 6,7% и след това започна да се повишава, но това не намали търсенето на дългосрочните кредити за покупка на жилище в Русия.

За първата половина на годината банките са дали заеми на стойност 5,6 трилиона рубли (66 млрд. долара), а причината бизнесът да продължава да търси кредитиране, дори и при високи лихви, са въведените от банките плаващи ставки, сочат още данните на централната банка.

Бюджетните средства, които се изливат в икономиката, също насърчават кредитирането - компании, които са сключили договори за доставки с държавата, са склонни да взимат големи кредити, коментира още Набиулина.

Надеждата на заемополучателите е, че сключвайки договор с плаващи ставки, когато дойде време за промяна, банките ще трябва да реагират бързо и да свалят и лихвите по кредитите. Исторически в периода 2015 - 2022 година това действително е така, каза Набиулина пред депутатите, но и припомни, че сега ситуацията е много различна.

Гуверньорът предупреди и компаниите, че плаващата лихва може да бъде рискова за бизнеса и им препоръча да предоговорят условията си с банките. Тя обаче посочи, че и бизнесът в страната отчита рекордни печалби - 13 трилиона рубли за първите пет месеца, което е ръст от 14%. В същото време резервите от работна сила и производствени мощности в страната са почти изчерпани и това крие голяма заплаха за рецесия, а при растяща инфлация икономиката може да стане неуправляема.

Набиулина е категорична, че е бизнесът трябва да привлича средства от пазара, да инвестира в нови технологии и да работи прозрачно за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още