fallback

АЦБ откри значителни слабости в подготовката за преструктуриране на StanChart

Банките във Великобритания изготвят "живи завещания" след финансовата криза от 2008 г.

13:22 | 06.08.24 г.

Английската централна банка (АЦБ) нареди на Standard Chartered да подобри плана си за справяне с хипотетичен крах, след като установи, че кредиторът има "недостатъци", които биха могли да попречат на способността му да се справи с преструктурирането си, предаде Bloomberg.

StanChart е единственият от осемте британски кредитора, за който е установено, че има такива недостатъци в така нареченото "живо завещание", въпреки че на Barclays, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group и Virgin Money UK също беше разпоредено да направят "подобрения" в подготовката си.

За Nationwide Building Society, NatWest Group и британското подразделение на Banco Santander е установено, че "липсват съществени проблеми", което е по-добър общ резултат от първия тест през 2022 г., когато само Santander не получи препоръки за подобрения.

"Виждаме значителния напредък, който Standard Chartered вече е отбелязала, за да подобри възможностите си за планиране на преструктурирането от 2022 г. насам", посочи в изявление Дейв Рамсдън, заместник-управител по пазарите, банковото дело, плащанията и преструктурирането в Английската централна банка. Той добави, че финансовата институция ще "следи отблизо" напредъка по темата.

Тъй като много банки се представиха по-добре в теста, АЦБ съобщи, че ще отложи следващата оценка с една година от първоначално планираното. Сега се очаква следващият набор от резултати по темата да бъде публикуван през 2027 г.

Продължаващи слабости

Недостатъкът на Standard Chartered се изразява в способността на дружествата да изпълняват плана си за преструктуриране - област на слабост, която беше изтъкната и от кредитора при проверката през 2022 г.

Говорител на StanChart заяви, че кредиторът "остава ангажиран да работи с АЦБ и други органи, за да подобрява непрекъснато готовността си за преструктуриране".

Оценките и планирането на преструктурирането бяха двете области за подобрение, отбелязани за Barclays, докато HSBC беше призована да подобри възможностите си за финансиране при преструктуриране и оценяване. От Lloyds беше поискано да продължи работата по някои процеси на оценяване. Virgin Money пък ще трябва да свърши повече работа, за да гарантира, че може "да работи заедно своевременно при сценарий за преструктуриране, включително в периода на планиране на извънредните ситуации преди преструктурирането".

Банките бяха помолени да изготвят тези така наречени "живи завещания" след финансовата криза от 2008 г., за да гарантират, че хипотетичните им фалити ще бъдат възможно най-безболезнени за икономиката и данъкоплатците във Великобритания.

АЦБ заяви, че резултатите от вторник дават увереност, че най-големите банки в страната могат безопасно да влязат в процедура по преструктуриране, като същевременно останат отворени. Те също така показват, че акционерите и инвеститорите на кредиторите - а не данъкоплатците - биха могли да поемат разходите по техния фалит.  

Процесът е сходен с този в САЩ, където банките „пишат завещания“ от 2008 г. насам. Там при последния си преглед регулаторите наредиха на JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs Group и Citigroup да подобрят плановете си, след като откриха слабости в начина, по който биха справили с дериватите при преструктуриране.

"Стандартите, по които Английската централна банка оценява, продължават да стават все по-високи и да се развиват", заяви Аластър Морли, партньор в Deloitte, който специализира в областта на възстановяването и преструктурирането на банки. Всички британски кредитори "са свършили значителна работа в тази област и са подобрили стандартите", добави той.

Планирането на оздравяването се превърна в актуален въпрос за банките и техните регулатори по света след внезапния крах на Credit Suisse миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още