fallback

Австралийската централна банка запази основната лихва на 12-годишен връх

Централните банкери оставиха паричния си лихвен процент на ниво от 4,35% за шесто поредно заседание

09:34 | 06.08.24 г.

Австралийската централна банка отново запази лихвените проценти на 12-годишен връх. Представителите на финансовата институция изчакват упоритата инфлация в страната да се забави, преди да се присъединят към международните си колеги в облекчаването на паричната политика, предава Bloomberg.

Централните банкери оставиха паричния си лихвен процент на ниво от 4,35% за шесто поредно заседание във вторник и отново заявиха, че не "изключват нищо" по отношение на бъдещите си ходове. Банката има за цел да понижи потребителските цени, като същевременно запази значителния ръст на заетостта, постигнат след пандемията от Covid-19.

"Политиката ще трябва да бъде достатъчно рестриктивна, докато Управителният съвет не се увери, че инфлацията се движи устойчиво към целевия диапазон", се посочва в изявление след заседанието.

Австралийската инфлация се забави с по-малко от тази в други държави. Изображение: Bloomberg

Австралийският долар поскъпна, а доходността по чувствителните към паричната политика тригодишни облигации намали по-ранния си спад непосредствено след решението, тъй като търговците ограничиха залозите за агресивно намаляване на лихвите през тази година.

Решението излиза седмица, след като нови данни показаха, че основната инфлация в страната неочаквано се е забавила през второто тримесечие. Това накара паричните пазари да повишат цените за намаляване на разходите по заемите от страна на централната банка през тази година.

Гуверньорът Мишел Бълок неведнъж е отхвърляла спекулациите за бързо облекчаване, отразявайки прогнозите, че основната инфлация ще се върне към целевото равнище от 2-3% едва в края на 2025 г. Във вторник Австралийската централна банка повиши прогнозите си както за основната инфлация, така и за икономическия растеж, позовавайки се на по-силното търсене.

Сега централната банка изчислява, че основната инфлация ще се забави до 3,5% до края на тази година, а след това ще достигне до 3,1% в средата на 2025 г. В края на прогнозния хоризонт показателят вероятно ще се окаже малко под целевата средна стойност от 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още