fallback

Японската централна банка повиши основния лихвен процент

Финансовата институция увеличи основния си лихвен процент до 0,25%

10:02 | 31.07.24 г.

Японската централна банка повиши основния си лихвен процент и разкри плановете си да намали наполовина покупките на облигации, подчертавайки решимостта си да нормализира паричната си политика, предаде Bloomberg.

Финансовата институция увеличи основния си лихвен процент до 0,25% от диапазона от 0 до 0,1%. Тя също така съобщи, че ще намали месечния си темп на изкупуване на облигации до около 3 трлн. йени (19,6 млрд. долара) до първото тримесечие на 2026 г. Неотдавнашният темп на покупките беше около два пъти по-голям от тази сума.

Както йената, така и цените на акциите се промениха. Веднага след решението, в 14:30 ч. местно време, японската валута се понижи леко до около 153,03 за долар, а борсовият измерител Topix нарасна с около 0,6%.

Огромният баланс представлява предизвикателство за нормализирането на дейността на ЯЦБ. Изображение: Bloomberg

Решението демонстрира волята на гуверньора Казуо Уеда да продължи с нормализирането на паричната политика след години, в които банката провеждаше ултралека политика, включваща последния в света отрицателен лихвен процент до март. Действията от сряда вероятно ще подхранят спекулациите, че през тази година може да предстои още едно повишение.

„Японската централна банка преминава през смяна на режима“, казва Хидео Кумано, икономист в Dai-Ichi Life Research Institute. „Погледнете краткия период между повишението на лихвите през март и през юли. Това показва, че централните банкери се опитват да изпреварят кривата на инфлацията, което е сериозна промяна спрямо предишната им позиция.“

Часове преди края на заседанието на Федералния резерв промяната във възгледите на Уеда може да означава повратна точка за изпадналата в затруднение йена, докато трейдърите са готови да намалят разликата между лихвените проценти в САЩ и Япония. През този месец йената поскъпна с около 5% след тежката първа половина на годината, в която се срина с 12% спрямо долара.

Всеки коментар от страна на Фед, който намеква за възможността за намаляване на лихвените проценти през септември, ще подкрепи тезата за намаляване на разликата в лихвените проценти и вероятно ще подкрепи йената. Макар че лихвеният процент на ЯЦБ остава нисък по световните стандарти, сега той е на най-високото си равнище от декември 2008 г. насам.

Йената се колебае спрямо долара след повишаването на лихвения процент от страна на ЯЦБ. Изображение: Bloomberg

С плановете си да намали изкупуването на облигации финансовата институция поема по пътя на количественото затягане, след като в резултат на продължителния период на покупки на активи тя притежаваше повече от половината от облигациите в обращение в страната, а още по-голям дял от пазара заемаха облигациите със срок до 10 години и по-кратък.

Първоначалният темп на съкращаване на покупките на облигации беше малко по-бавен от някои очаквания, но планът изглежда по-агресивен от други пазарни прогнози за намаляване наполовина на покупките за период от две години.

В актуализираната си тримесечна прогноза за инфлацията Японската централна банка запази приблизително непроменена прогнозата си за основната инфлация, като прогнозира, че ръстът на цените ще се задържи на равнище около 2% за целия прогнозен период до март 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още