fallback

Повече европейски банки заделят резерви заради климатични рискове

Около 55% от кредиторите вземат предвид климатичните и екологични рискове, когато изграждат провизиите си

08:26 | 30.07.24 г.

Все повече европейски банки заделят пари, за да преглътнат възможни загуби от климатичните промени под натиска на основния си регулатор, пише Bloomberg.

Около 55% от кредиторите сега вземат предвид климатичните и екологични рискове, когато играждат провизиите си, като това е ръст с 16% спрямо миналата година, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ). Това потвърждава информация на Bloomberg през май.

ЕЦБ оглави усилията за подготовка на банките за загуби от нови видове риск, включително екстремно време и последиците от прехода към по-зелена икономика за клиентите. Някои кредитори се възпротивиха, като предупредиха, че допълнителните екологични и климатични буфери ги поставят в неизгодно положение спрямо конкурентите им в САЩ, където не съществуват такива искания.

Нарастващият дял на банките, които вземат предвид климатичните рискове, е първоначален признак, че препоръките на ЕЦБ „се разбират и приемат“, заяви регулаторът. Но „все още трябва да се извърви дълъг път“ от гледна точка на управлението на климатичните и други рискове, сочи докладът.

Методите, които използват банките, не са съизмерими с експозицията им и дори в много случаи са противоречиви, отбелязва ЕЦБ. Оттам посочват факта, че макар банките да използват конкретни данни, за да изчислят очакваните си загуби на кредити, много от тях игнорират тази информация, когато трябва да вземат решение дали качеството на кредитния им портфейл се е влошило.

Подобен анализ се прави основно на ниво отделни кредитополучатели „с много ограничена употреба на колективни оценки“, отбелязва ЕЦБ.

Други заключения в доклада с данни за провизиите и практиките за „нови рискове“ в края на 2023 г. включват:

  • Много банки не са подготвени за геополитическите рискове, тъй като използваните от тях провизии и модели не са пропорционални на „нарастващата несигурност“.
  • Провизиите за заеми за бизнес имоти са „особено слабо място“.
  • Само половината от банките съобщават, че имат секторен подход за измерване на последиците от лихвения риск.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още