fallback

3 извода от силните отчети на големите банки на Wall Street

Американските потребители продължават да се представят стабилно, но някои от тях все пак страдат от високите лихви

13:47 | 29.07.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът на Wall Street увеличи печалбите на големите банки през второто тримесечие, пишат колумнистите на Wall Street Journal Анна-Мария Андриотис, Джъстин Бер и Джина Хийб.

Приходите от инвестиционно банкиране и търговия се повишиха в големите банки в САЩ, включително Goldman Sachs и JPMorgan Chase. По-стабилните икономически условия дадоха на клиентите на корпоративното банкиране увереността да използват основните банкови услуги, като консултации по сделки и предлагане на дълг.

Условията обаче остават крехки. Неочакван обрат в икономиката или геополитически сътресения може да спрат прогреса. А и картината е по-сложна за едрите банки с голям бизнес за потребителски заеми, като Bank of America и Wells Fargo, тъй като по-високите лихвени проценти и инфлацията вредят на клиентите с по-ниски доходи.

Ето основните изводи от отчетите за приходите на големите банки през второто тримесечие.

Инвестиционното банкиране се възстановява

Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup и Wells Fargo отчетоха двуцифрено увеличение на приходите от инвестиционно банкиране.

По-ясната перспектива за лихвените проценти дава надежда на банкерите, че сключването на сделки излиза от двугодишното забавяне. Главният изпълнителен директор на Goldman Дейвид Соломон каза, че банката вижда „ранните белези на възстановяване при капиталовите пазари и сделките по сливания и придобивания“.

Глобалните обеми на сливания и придобивания, въпреки че са нараснали с около 8% през второто тримесечие спрямо година по-рано, все още са под бума на сделките по време на пандемията.

Дейностите по сливания и придобивания едва ли ще се развихрят, докато лихвените проценти не спаднат, връщайки непубличните компании, които обикновено управляват сключването на сделки, обратно в играта. Банкери, включително Соломон, казват, че виждат признаци тази година за възраждането им.

Обемите на емитиране на акции нарастват, но все още са далеч от върховете си. В петък платформата за продажба на билети StubHub отложи плановете си да стане публична с няколко месеца поради нестабилния пазар за първични публични предлагания.

Върховете на фондовия пазар помагат на сектора за управление на активи и богатство

Много банки също така получиха тласък от своите бизнеси за управление на активи и богатство, благодарение до голяма степен на фондовия пазар, който отбеляза многократни върхове. Тези бизнеси управляват инвестиционни фондове и сметки на институции и богати лица. Goldman отчете скок на приходите от 27% спрямо предходната година в бизнеса си с управление на активи и богатство. Bank of America, JPMorgan и Wells Fargo отбелязаха повишения от по 6%.

Приходите в бизнеса на Morgan Stanley за управление на богатството се увеличиха само с 2% спрямо предходната година и показаха признаци на слабост, включително 17% спад в нетния доход от лихви.

Големите банки на Уолстрийт като Goldman и Morgan Stanley все повече разчитат на тези видове бизнес, за да генерират стабилни приходи от такси, за да компенсират затишието в сделките и търговията. Те могат също така да осигурят допълнителен тласък дори когато банките се справят добре, както направиха за Goldman по-специално през второто тримесечие.

Потребителите с по-ниски доходи са под натиск

Потребителите продължават да харчат и да заемат, подпомогнати от силния пазар на труда и повишението на заплатите. Но по-високите инфлация и лихвени проценти оказват все по-голям натиск върху бюджетите, особено за домакинствата с по-ниски доходи, казаха някои от най-големите търговски банки.

В JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America и Citi имаше признаци, че повече кредитополучатели са пренасяли салда по кредитни карти от един месец към друг през второто тримесечие. Повече също така изоставаха с погашенията. JPMorgan и Bank of America заделиха средства за потенциални загуби по потребителските си заеми.

Имаше особен натиск върху потребителите, които вече са на нестабилна финансова основа. JPMorgan каза, че някои потребители с по-ниски доходи са насочили разходите си към основни продукти. Citi посочи, че при потребителите с по-нисък кредитен рейтинг е имало по-рязък спад в погашенията и те са взели повече заеми.

Bank of America заяви във вторник, че загубите от заеми по кредитни карти са спрели да нарастват и би трябвало да продължат да намаляват. Банките казаха, че цифрите отразяват връщане към нормалността след години на ниски салда по кредитни карти и нива на просрочия.

Голямата картина, обобщи главният финансов директор на JPMorgan Джеръми Барнъм, „все още отразява доста солидния потребител“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още