fallback

Повишаването на лихвите на АЦБ е довело до бедността на още 320 хил. души

Данните подчертават въздействието на борбата на централната банка с инфлацията

14:04 | 25.07.24 г. 2

Решението на Английската централна банка (АЦБ) да повиши разходите по заемите до най-високото ниво от 16 години насам е довело до появата на още 320 хил. души, живеещи в бедност във Великобритания. Това сочи оценката на Института за фискални изследвания, цитирана от Bloomberg.

Групата за икономически изследвания предупреди, че официалните данни за бедността подценяват финансовата болка, причинена от най-агресивния цикъл на затягане на политиката на централната банка от десетилетия насам, който все още се отразява на разходите за ипотечни кредити.

Данните подчертават въздействието на борбата на централната банка с инфлацията върху много притежатели на ипотечни кредити. Докато собствениците на депозити, много от които са по-възрастни, се възползват от по-високите лихвени проценти, по-младите работещи семейства със сравнително нови жилищни кредити имат по-малък капацитет да поемат удара върху финансите си.

Въпреки че данните все още сочат, че само малка част от около 10 млн. британски притежатели на ипотечни кредити са стигнали до бедност, анализът на Английската централна банка от миналия месец показа, че натискът върху кредитополучателите продължава.

Официалната мярка за бедност се определя като живот на домакинство с разполагаем доход под 60% от средния за домакинствата през 2010/11 г., когато е коригиран спрямо инфлацията.

Лихвите по ипотечните кредити се понижиха от високите стойности, които достигнаха миналото лято, но разходите по заемите за собствениците на жилища остават болезнено високи и от януари насам отново се покачват, след като АЦБ отложи плановете си да започне да намалява лихвите. Данните на Moneyfacts показват, че двугодишните фиксирани лихви по ипотечните кредити са 5,79%, което е увеличение спрямо 5,5% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още