IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ: При спад на икономическата активност ще намалее способността за обслужване на кредитите

През първото тримесечие делът на лошите заеми в кредитния портфейл на банковата система се увеличи до 4,3%, отчете централната банка

18:56 | 24.07.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БНБ
Снимка: БНБ

При спад на икономическата активност способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да се отрази в нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. За това предупреждава централната банка в най-новото си издание „Банките в България“, което анализира състоянието на банковия сектор през първото тримесечие на тази година.

БНБ настоява банките да поддържат кредитни стандарти и показатели, определени от управителния съвет на 20 май 2024 г. Препоръките към тях са да прилагат своевременно и адекватно провизиране, базирано на консервативни допускания, които отчитат рисковете от неблагоприятни процеси в икономическата среда.

Рискове за качеството на активите

В рамките на текущия лихвен цикъл монетарните условия в еврозоната се пренасят с различна скорост в отделните сегменти на кредитния пазар в България. Следвайки динамиката на ЮРИБОР, лихвените проценти по кредитите за фирмите се повишаваха през 2023 г., като през първото тримесечие на 2024 г. тази тенденция беше преустановена, пише в анализа на централната банка.

Експертите на БНБ преценяват, че високата ликвидност в банковата система е фактор за слабата реакция на лихвените проценти по депозитите и по кредитите за домакинства, които се запазиха на ниски равнища през целия период на затягане на паричната политика в еврозоната.

Кредитната активност в сектора на домакинствата остава висока, особено в сегмента на жилищните кредити. Оживеното кредитно търсене е обусловено от ниските лихвени равнища в този пазарен сегмент, както и от състоянието на трудовия пазар и нарастването на доходите.

Рискове, свързани с капиталовата позиция

Текущите равнища на капиталовите съотношения са значително над минималните регулаторни изисквания и изискванията за капиталови буфери. Наличието на солидна капиталова позиция е от съществено значение за поддържането на устойчивостта на банковия сектор и смекчаването на ефектите от потенциална реализация на циклични и структурни рискове за банковия сектор.

В БНБ преценяват, че ликвидната позиция на банковия сектор се запазва солидна, като депозитната маса нараства устойчиво, а нивата на съотношението на ликвидно покритие и съотношението на нетно стабилно финансиране са значително над регулаторните изисквания. Независимо от това, кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от потенциални неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата, съветват анализаторите на банковия регулатор.

По-голям дял на лошите заеми

През първото тримесечие на тази година брутният кредитен портфейл на банковата система нарасна с 2,8% (при 2,9% през предходното тримесечие), а делът в него на необслужваните кредити по брутна стойност в края на март се увеличи до 4,3% (при 3,9% в края на декември 2023 г.), отчитат в БНБ.

Източник: БНБ Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
xapoznai
преди 5 минути
Абе вие печалбите на банките не сте ли ги виждали? Какви банки ще гърмят - те са фрашкани с пари и печелят все едно продават наркотици! И какви вълци ви гонят - банките си гонят интереса - без покритие кредити отпускат само държавните банки като ББР. Въобще като чета постовете само някакви фантасмагории! Трябва лихвите да се качат на 7-8%, което е горе долу вероятно колкото гигантски астероид да удари земята, после трябва хората да хукнат да си теглят парите, което е още по-абсурдно на 7-8%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 38 минути
До: Az_KochoЗакъсали? Вълка ли е закъсал, шиши ли..................Единствения изход на мутробанкелчатата е влизане в еврозоната, замитане на далаверата, зимане на заечи по 10 и крещене как сичко ни е на 6. И понеже еврозона нема да има, ше се наложи да изгърмът банките. Няма да млизат в затворът за измами и далавери ,я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 59 минути
БНБ, вместо само да предупреждавате се напънете и си изпълнете задължението на главен надзорник! Всички виждаме че кредитирането излезе извън контрол и надува имотния балон! Само БНБ не го вижда.От друга страна е разбираемо защо БНБ се прави че не вижда проблема.Защото ако го види ще признае косвено че не си е свършила работата.БНБ в крайна сметка всеки плаща за гяволъка? Ще видим какво ще се случи след като някоя търговска банк изквичи поради масово закъсали кредитополучатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
scott
преди 1 час
БИЕНБИ,ГОТВЕТЕ СЕ ДА ГЪРМЪТ БАНКИТЕ! Днешните кредитес не са зети от отговорни субектес, дето ше се напъват да ги връщат. Сичките по-големи са от типа ббр и вълкът. Мутробароните ше решът точно кога да изгърмът банкас. и ше има "честита новата 1996-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още