fallback

Santander очаква по-високи приходи за годината след рекордна тримесечна печалба

Испания и Бразилия подкрепят силното представяне на бизнеса за банкиране на дребно

15:48 | 24.07.24 г.

Banco Santander повиши целта си за ръст на приходите през 2024 г. и заяви, че ще задържи фокуса си върху контрола на разходите, след като отчете рекордна печалба през второто тримесечие, съобщава Bloomberg.

Сега банката очаква по-голям растеж на приходите спрямо предишните оценки. Междувременно нетната печалба расте с 20 на сто на годишна база до 3,2 млрд. евро, засенчвайки пазарните прогнози.

Ключовият бизнес на Santander за банкиране на дребно бе подкрепен през тримесечието от двата основни пазара на Santander - Испания и Бразилия. В южноамериканската страна банките се възползват от спадовете на лихвите, тъй като те се прехвърлят незабавно към депозитите. В Испания кредиторите бяха засегнати от решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвите високи за по-дълго време, отколкото първоначално се очакваше.

Santander записва и „най-добрия си коефициент на ефективност за последните 15 години“ от 40,6%, изтъква председателят Ана Ботин. Банката пуска нова технологична платформа, която според нея помага за значителното намаляване на разходите във всички звена.

Акциите на Santander поскъпват с 1,95 на сто след публикуването на отчета към 12:23 ч. българско време.

„Вярваме, че положителният импулс очевидно ще продължи през 2025 г. и затова повишихме някои от нашите цели“, обяви главният финансов директор на Santander Хосе Гарсия Кантера в интервю за Bloomberg.

Базираният в Сантандер, Испания, кредитор изпревари за кратко BNP Paribas по-рано тази година, за да стане най-високо оценяваната банка в Европейския съюз (ЕС) благодарение на рекордните печалби и по-амбициозните планове за връщане на капитал на инвеститорите. Кредиторът наскоро обяви за продажба нестратегически бизнес звена, като същевременно навлезе по-сериозно в потребителското финансиране чрез сделка с Apple Inc.

Въпреки че банката разширява агресивно корпоративното си банкиране през последните години и също така направи големи залози върху своя бизнес с разплащания и потребителско банкиране, тя продължава да разчита в голяма степен на банкирането на дребно, което представлява приблизително 50% от приходите ѝ.

Анализаторът на Jefferies Иниго Вега посочва в бележка до клиенти, че динамиката на приходите се развива „добре, особено при таксите“ и че Испания и САЩ са особено силни като пазари.

Една област, в която разходите оказват ограничителен тласък върху печалбата, е корпоративното и инвестиционно банкиране, където разрастването доведе до по-високи разходи. Бизнесът отчете нетна печалба от 700 млн. евро - спад от 1% спрямо същия период преди година.

По-силното представяне през второто тримесечие помага на кредитора да повиши целта си за коефициента на ефективност за цялата година до около 42% от под 43%. Santander коригира в посока нагоре целта за възвръщаемост на материалния капитал, показател за рентабилност, до над 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още