fallback

ЕЦБ обмисля да намали новите провизии за рискови заеми на банките до 7 млрд. евро

Сумата не е окончателна и все още може да се промени

11:34 | 24.07.24 г.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъждат възможността да поискат от банките да добавят провизии за около 7 млрд. евро срещу влошаващи се кредити към компании с висока задлъжнялост, което е приблизително половината от първоначално предвиденото, след като задълбоченият ѝ преглед на този бизнес предизвика отпор сред кредиторите, пише Bloomberg.

Първоначално ЕЦБ целеше допълнителни резерви от до 13 млрд. евро, но според запознати екипът, който извършва работата, сега предлага тази сума да се намали.

Сумата не е окончателна и все още може да се промени. Понижението отразява и подобрението в качеството на някои кредити и промените в кредитните портфейли на банките от юни миналата година насам - крайната дата, която ЕЦБ използва за прегледа си.

От базираната във Франкфурт банка все още не са коментирали появилата се информация.

По-рано Bloomberg съобщи, че финансовата институция ще намали първоначалните си изисквания, след като необичайно високото ниво на критика от страна на банките накара ЕЦБ да забави решението си. Прегледът, който се фокусира върху десетина банки, отново разпали напрежението, което се появи за първи път преди две години, когато няколко кредитори се оплакаха от прекомерна намеса от страна на ЕЦБ.

Представителите на ЕЦБ ще обсъдят заключенията от проверката следващата седмица, докато работят за финализиране на искането си. Кредиторите ще трябва да изчакат поне до септември за окончателните резултати.

Сред засегнатите са някои от най-големите кредитори в еврозоната като Deutsche Bank и BNP Paribas, както и подразделенията в ЕС на международни банки, сред които JPMorgan Chase & Co, Bank of America и HSBC Holdings.

Едно от оплакванията на банките е, че голяма част от прегледа е била извършена от консултанти или служители на ЕЦБ, които не следят отблизо кредиторите, което е довело до усещането, че те не са имали добра представа за отделните банки.

В интервю за телевизия Bloomberg в сряда след публикуването на отчета за второто тримесечие главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке заяви, че има различия в мненията, когато става въпрос за провизиране.

„Дебатът с инспекционните екипи е оживен, както и при разглеждането на тези методологии в резултатите“, каза той. „Винаги ще приемаме обратна връзка и след това ще реагираме, както намерим за добре. Смятаме, че надбавката, с която работим, която имаме днес, е разумна и адекватна за рисковете, които виждаме, включително кредитирането на компании с висока задлъжнялост“.

„Добре е Европейската централна банка да гарантира, че банките имат контрол върху рисковете си. Deutsche Bank е въвела промени в процесите и застраховането, които надзорният орган е поискал по-рано“, добави Молтке.

„Кредитирането на компании с висока задлъжнялост е важна част от нашия бизнес, в ангажимента към клиентите“, каза още той. „Това е нещо, в което искаме да продължим да участваме, смятаме, че сме добри в него“.

Том Дешан, член на Надзорния съвет на ЕЦБ, заяви в неотдавнашно интервю, че ако подобна критика се окаже точна, екипът трябва да коригира подхода си.

Европейската централна банка не може да принуди банките да генерират провизии, но ако те не приемат съветите на надзорниците, тя може да приспадне съответните суми от капитала им, което ще ги остави с по-малко средства за подпомагане на кредитирането или за изплащане на суми на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още