fallback

UniCredit повиши целта за приходите на фона на по-високи постъпления от такси

Нетната печалба на втория по големина кредитор в Италия нарасна с 16 на сто до 2,68 млрд. евро

11:09 | 24.07.24 г.

UniCredit SpA повиши целта си за целогодишните приходи, след като по-високите приходи от такси и кредитирането помогнаха за увеличаване на печалбата на италианската банка през второто тримесечие, засенчвайки прогнозите на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на втория по големина кредитор в Италия нарасна с 16 на сто до 2,68 млрд. евро. Базираната в Милано банка повиши насоките си за приходите, след като отчете провизии за загуби по заеми до над 23 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор Андреа Орсел се стреми кредиторът да продължи да подобрява финансовите си резултати, след като отчете рекордна печалба миналата година на фона на по-високите лихвени проценти и стремежа към ефективност, който Орсел преследва, откакто пое управлението през 2021 г. Тъй като попътният вятър от лихвените проценти се очаква да изчезне, стратегията на банката за търсене на по-високи приходи от такси започва да се отплаща.

Приходите от такси растат силно „навсякъде“, като отбелязват 10% ръст спрямо същия период на миналата година, подчертава Орсел. Увеличението се дължи на таксите за инвестиции, консултации и финансиране, както и на тези при застраховките и разплащанията.

Кредиторът обяви междинно разпределение на около 1,4 млрд. евро под формата на дивиденти и 1,7 млрд. евро в рамките на обратно изкупуване на акции.

Дигитален растеж

UniCredit се споразумя да придобие доставчика на банкови услуги Vodeno и белгийската цифрова банка Aion Bank SA за около 370 млн. евро, докато Орсел увеличава инвестициите в дигитализация и технологии.

Сделката ще позволи на UniCredit да внесе повече собствен технологичен опит чрез придобиването на облачно базирани банкови технологии, което ще ѝ позволи да се насочи към нови клиентски сегменти.

С нарастващите оценки на банковите акции, което прави обратното изкупуване по-малко привлекателно, инвеститорите също търсят всякакви потенциални поглъщания. Орсел, който има богат опит по отношение на сливанията и придобиванията, сключи първата си голяма сделка като главен изпълнителен директор на UniCredit миналата година, придобивайки дела на гръцката държава в Alpha Bank и румънския ѝ бизнес.

Въпреки че главният изпълнителен директор вижда много малко цели за поглъщане, той се стреми да засили придобиванията в Централна и Източна Европа.

Рационализиране на структурата

Оперативните разходи на UniCredit са намалели с 1,7%, а съотношението разходи-приходи възлиза на 36,3% в края на юни, едно от най-ниските сред европейските ѝ конкуренти.

Орсел съкрати някои работни места, пренасочвайки се към по-доходоносни продукти и дейности, за да рационализира кредитора. Изпълнителният директор преразглежда договорите за аутсорсинг за услуги като попечителство, плащания, управление на активи и застраховки, за да намали разходите и да подобри услугите.

Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред на UniCredit, ключов измерител на финансовата сила на кредитора, е стабилно на ниво от 16,2% в края на юни. Въпреки че банката регистрира незначителни провизии през тримесечието и намали своите допълнителни провизии срещу потенциални загуби на около 1,7 млрд. евро от 1,8 млрд. евро преди това, делът на необслужваните кредити допълнително спадна до 2,6% през периода.

UniCredit се стреми да спести разходи чрез съкращаване на персонала. Според документи, публикувани в сряда, през второто тримесечие компанията е съкратила около 700 работни места, с което общата ѝ работна сила достига 69 454 служители на пълен работен ден в края на юни. Това означава, че банката е намалила персонала с около 12 500 души, откакто Орсел пое управлението в началото на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още