fallback

Вилроа от ЕЦБ: Пазарните очаквания за курса на лихвите са разумни

В четвъртък централната банка запази депозитната си лихва на ниво от 3,75%

11:33 | 19.07.24 г.

Следващите решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно разходите по заемите ще зависят изцяло от данните. Това заяви гуверньорът на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Той добави, че не би направил прогноза за това какво ще се случи на следващото заседание на финансовата институция, което ще се проведе през септември.

„Няма да правя прогнози, защото всичко ще зависи от данните“, посочи той в интервю пред бизнес телевизията BFM в петък. „Гледаме повече към прогнозата за 2025 г., отколкото към колебанията през 2024 г., тъй като от месец на месец ще има върхове и спадове. При това ние сме свободни в решенията си, но днес пазарните очаквания за пътя на лихвите ми се струват доста разумни“.

Френският централен банкер каза още, че ЕЦБ обръща особено внимание на инфлацията в сферата на услугите, където се наблюдава „известна упоритост“.

Франсоа Вилроа дьо Гало все пак зае по-положителна позиция, като заяви, че дезинфлацията продължава според очакванията и че темпът на нарастване на цените със сигурност ще продължи да се охлажда. Забавянето на инфлацията до целта до 2% през следващата година е по-скоро ангажимент, отколкото прогноза, ако не се стигне до сътресения, добави той.

В четвъртък ЕЦБ запази депозитната си лихва на ниво от 3,75%, като председателят на банката Кристин Лагард заяви, че резултатът от следващото заседание по паричната политиката на 11-12 септември остава „широко отворен“. Въпреки това, при продължаващия инфлационен натиск, централните банкери са все по-малко уверени, че пътят за още две намаления през тази година е реалистичен.

Вчера представителите на Европейската централна банка за пореден път заявиха, че ще продължат да прилагат подход, който зависи от данните. По-специално решенията за разходите по заемите ще се основават на оценката за перспективите за инфлацията на фона на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още