fallback

Централен банкер: Фед е все по-близо до намаляване на лихвите, но все още не е готов

Следващата среща на американската централна банка ще се проведе на 30-31 юли

19:54 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на САЩ се приближава към точката, в която централната ѝ банка може да намали разходите по заемите. Това смята членът на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър, цитиран от Bloomberg.

Той все пак посочва, че би искал да види „още малко доказателства“, че инфлацията трайно се забавя към целта от 2%.

„Настоящите данни са в съответствие с постигането на т. нар. „меко приземяване“ и през следващите няколко месеца ще търся данни, които да подкрепят това мнение“, заявява Уолър. „Макар да не вярвам, че сме достигнали крайната дестинация, смятам, че се приближаваме до момента, в който намаляването на основния лихвен процент е оправдано“, добавя той.

Централният банкер се присъединява към други негови колеги, които сигнализират, че се приближават към понижаване на разходите по заемите, въпреки че повечето от тях - включително председателят на Фед Джером Пауъл – не дават яснота кога би се стигнало до такъв ход. Следващата среща на централните банкери ще се проведе на 30-31 юли, но инвеститорите залагат, че те няма да започнат намаляване на лихвите преди заседанието си през септември.

На събитие в сряда Кристофър Уолър разгледа как различните сценарии биха могли да променят пътя на паричната политика. Според него най-вероятният е инфлацията да бъде „неравномерна“ - не толкова добра, колкото според последните доклади, но все пак съответстваща на цялостния напредък към забавяне до целевото равнище от 2%. При този сценарий понижаването на разходите по заемите в близко бъдеще е по-несигурно, казва той.

Друг потенциален път обаче е данните за инфлацията да продължат да бъдат „много благоприятни“. В този случай, посочва финансистът, „бих могъл да си представя намаляване на лихвения процент в недалечно бъдеще“.

След засилването на ценовия натиск в САЩ през първото тримесечие последните данни показват забавяне на инфлацията. Пазарът на работни места все още показва стабилен растеж, но безработицата постепенно се покачва.

Кристофър Уолър допълва ще, че пазарът на труда се намира в „сладка точка“, където растежът на работните места не е прекомерен, а увеличението на заплатите според него почти съответства на стабилните цени. Той отбеляза, че процентът на съкращенията е стабилен около 1%, а равнището на безработица, макар и по-високо, остава исторически ниско.

„За мен всичко това е доказателство, че търсенето и предлагането на работна сила са в баланс“, посочва финансистът. Въпреки това членът на Управителния съвет на Фед добавя, че съществува по-голям „риск от повишаване на безработицата, отколкото сме виждали от дълго време“.

Данните за инфлацията в САЩ през последните месеци са окуражаващи, но трябва да се види по-голям напредък, преди да се пристъпи към намаляване на лихвените проценти. Това смята и председателят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Bloomberg.

Резултатите от последните три месеца „ни доближават до дезинфлационната тенденция, която търсим“, посочва той в интервю за The Wall Street Journal, публикувано в сряда. „Това са положителни признаци. Бих искал да видя още данни, за да придобия допълнителна увереност, че инфлацията се движи устойчиво към нашата цел от 2%“, коментира той.

Някои представители на Фед вече сигнализираха, че Фед се приближава към намаляване на разходите по заемите, макар че повечето от тях - включително председателят Джером Пауъл – не уточняват кога би могло да се стигне до подобен ход. Следващата среща на централните банкери ще се проведе на 30-31 юли, но инвеститорите залагат, че те няма да започнат намаляване на лихвите преди срещата си през септември.

„Имам чувството, че настоящата парична политика работи добре“, коментира Уилямс. „Ако получим повече данни като тези, мисля, че ще намеря в себе си тази по-голяма увереност“, че инфлацията се движи устойчиво към целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още