fallback

БНБ ще изисква оценка на риска при въвеждане на нови продукти и услуги

От 30 декември влизат в сила Насоките на ЕБО с внимание към клиенти със сделки с криптоактиви при съмнение за изпиране на пари и финансиране на тероризма

13:06 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 30 декември Българската народна банка ще прилага Насоките на Европейския банков орган (ЕБО) за комплексна проверка на клиенти и факторите, които кредитните и финансовите институции трябва да вземат предвид при оценката на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Оценка на риска ще се прави и когато дружеството въвежда нови продукти, услуги или бизнес практики, или ги променя значително. Това се отнася и при използването на нов механизъм за доставка, както и на иновативна технология в системите и механизмите за контрол за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Кредитните и финансовите институции трябва да оценяват дадена рискова експозиция преди въвеждането на тези продукти, услуги или бизнес практики. Те трябва да установят, дали клиентът или действителният собственик е свързан със сектори, които се характеризират с по-висок риск от изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това се отнася например до определени дружества, които извършват дейности по парични преводи, доставчици на услуги за криптоактиви, казина или търговци на ценни метали.

В Насоките на ЕБО се посочва, че когато външният доставчик е дружество, установено в държава извън ЕС, то трябва да гарантира, че разбира правните и операционните рискове и свързаните с тях изисквания за защита на данните и ги ограничава ефективно.

Дружеството следва също така да гарантира, че може да получи незабавен достъп до съответните данни и информация за клиентите, когато това е необходимо, включително в случай на прекратяване на споразумение за възлагане на дейности на външни изпълнители.

Необходимо е компаниите да следят дали сделките, които дружеството нормално извършва с клиента, не се различават по размер, честота и по сложност от обичайното, и за това няма икономическа обосновка. Особено внимание трябва да се обръща на целта на тези сделки, да се проследи източника и предназначението на средствата.

Насоките за оценка на риска засягат и сделки с криптоактиви, при които трябва да се знае повече за стопанската дейност на клиента.

Обект на внимание ще бъдат компании, свързани с парични преводи, обменни бюра, както и дружествата, които издават електронни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още